Beethoven, în viziunea a doi muzicieni instruiți la cele mai importante școli din Europa

0
300

Revine în mod constant în programele Filarmonicii, iar muzica lui domină topul preferințelor pe scenele din întreaga lume. O nouă întâlnire cu Ludwig van Beethoven și ópusurile sale orchestrale este programată în seara de 21 martie 2019, un eveniment care se înscrie în tiparele clasice de audiție, acoperind zonele de excelență ale unuia dintre cele mai rulate repertorii ale muzicii universale.

În mapele de partituri ale acestei săptămâni se regăsesc Uvertura Coriolan în do minor op.62, Concertul nr. 3 în do minor op. 37 și Simfonia a IV-a în si bemol major op.60, capodopere desprinse din cea de a doua perioadă a creației beethoveniene, cea a anilor 1800 -1815, în care au văzut lumina zilei cele mai populare dintre simfoniile sale (de la a III-a, Eroica, până la a VI-a, Pastorala), celebrele sale uverturi (Leonora III, Coriolan și Egmont), predecesoare ale poemului simfonic cu conținut programatic, dar și marile sale partituri concertante, deschizătoare de drumuri pentru întreaga solistică a secolului al XIX-lea, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Beethoven, între sonoritățile eroice, extrovertite, ale do minorului, și cele de contrast, comunicative și joviale ale si bemol majorului, acoperă paletarul de afecte ale noului medalion de la Palatul Cultural, în care sunt invitați Andrei Marta, pentru prima oară pe scena Filarmonicii în postură de dirijor, și pianistul Gabriel Teclu.

Andrei Marta

Andrei Marta este născut în Arad, unde a început studiul pianului cu Adela Molnar și Doriana Ormanji. Este licențiat în Interpretare muzicală (Pian) la Academia de Muzică,,Gheorghe Dima” (Cluj-Napoca), Master in Music la Guildhall School of Music and Drama (Londra), Master spécialisé (Piano d’accompagnement) și Master spécialisé (Piano solo) – absolvit cu titlul de ,,Grande Distinction”- la Conservatorul Regal din Bruxelles. I-a avut ca maeștri pe Daniel Goiți, Joan Havill, Jean-Claude Vanden Eynden, Dominique Cornil, Phillipe Riga, Gabriel Teclu și a beneficiat de îndrumarea unor pianiști de renume ca Jacques Rouvier, Diane Andersen, Martin Helmchen, Georg Sava, Elizabeth Sombart, Cordelia Hofer si Nelly Ben-Or. A câștigat premii la zece concursuri naționale si internaționale de pian.

În februarie 2019, la invitația Ambasadei Române în Regatul Belgiei, susține un recital de pian în Sala gotică a primăriei din Bruxelles, cu ocazia preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Andrei Marta a participat la cursurile de Măiestrie dirijorală susținute de Jörg Birhance și Robertas Servenikas.

Gabriel Teclu

Pianistul Gabriel Teclu s-a născut în 1976 la București, unde a primit primele lecții de pian de la prof. Veronica Gaspar. De la vârsta de 10 ani apare ca solist, câștigă mai multe concursuri naționale și cântă în compania Orchestrei Naționale Radio în cadrul unui concert transmis în direct la TV.

În 1991 se stabilește în Belgia, unde studiază la Conservatorul Regal de Muzică din Liège, iar mai apoi își continuă studiile la Conservatorul din Paris, absolvindu-l cu cele mai înalte distincții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.