Ori de câte ori am trecut prin Beliu am văzut că în comună este o activitate intensă, prezența utilajelor în diferite zone fiind un lucru cât se poate de obișnuit. În aceste condiții am decis, zilele trecute, să ne oprim pe la Primărie, pentru a afla, direct de la sursă, care sunt proiectele administrației locale. În biroul primarului Emanuel Horhat Coraș
i-am găsit pe viceprimarul Ioan Mihoc, pe secretara comunei, Maria Ana Birău și pe jurista Mihaela Păiușan. Emanuel Horhat Coraș a ținut să menționeze, încă de la început că există o colaborare foarte bună atât între angajații instituției, cât și între primar și angajați. În plus, acesta susține că autoritățile locale nu au stat și nu stau cu mâinile încrucișate. Acest lucru se vede, am adăuga noi. „Tot timpul am lucrat, am fost într-o continuă mișcare. În momentul de față avem două proiecte pe fonduri europene integrate. Avem deja canalizarea menajeră, pe o distanță de zece kilometri, la Beliu, iar la stația de epurare se muncește, lucrarea fiind executată în proporție de 75%. Termenul de finalizare este în 2019. Tot în acest proiect a fost cuprinsă și asfaltarea a două străzi, lucrare care a fost executată. Mai departe, am avut și extinderea rețelei de apă potabilă pe o stradă din Beliu. Tot în acest proiect am avut și construirea unui centru de zi after school. Așteptăm mobilierul pentru dotarea lui, apoi poate fi dat în folosință”, a declarat edilul-șef.
Lucrări pe bandă rulantă
Mai trebuie spus că în atenția administrației locale este și reabilitarea Căminului Cultural și modernizarea bazei sportive CS Beliu. „Puține baze sportive din județ sunt ca și a noastră. Baza dispune de 550 de locuri și dotările necesare la standarde europene”, a ținut să precizeze Emanuel Horhat Coraș. În discuție intervine și veceprimarul Ioan Mihoc, un viceprimar foarte apreciat de locuitori pentru că este gospodar, spunându-ne că în momentul de față se lucrează la Liceul Tehnologic Beliu. Se lucrează la acoperiș și la grupurile sociale. „Grupurile sociale erau până acum în fundul curții. De acum înainte vor fi în clădire, pe două nivele. În ceea ce privește încălzirea, trebuie să știți că se realizează cu o centrală de mare putere”, a precizat viceprimarul. Alte lucrări care se afectuează sunt la Școala Primară din satul Vasile Goldiș. „Trebuie să știți că cimitirul de la noi este un model pentru multe administrații. Avem aleile asfaltate, iar noaptea este iluminat ca ziua”, a mai spus vicele.
La rândul său, primarul Emanuel Horhat Coraș a vorbit în continuare despre cele două străzi din Beliu asfaltate prin PNDL, despre faptul că lucrările au continuat și în Secaci.
„În Secaci se va continua în întreaga localitate. Tot prin PNDL urmează să se realizeze alte două proiecte: reabilitarea unității sanitare umane și reabilitarea a încă 69 de străzi în Bochia, Tăgădău și Vasile Goldiș. În plus, aș vrea să precizez că am înființat un nou parc pentru copii în centrul de comună și am mai făcut locuri de joacă la Vasile Goldiș și Tăgădău. De asemenea, am câștigat un proiect prin intermediul GAL Socodor, în valoare de 50.000 de euro, unde s-a prevăzut achizi­ționarea unei camionete, a unui tocător de vegetație pentru curățarea drumului, a unei remorci pentru tractor și a patru motocositoare profesionale și drujbe. Sunt parcurse toate procedurile, urmează doar să intrăm în posesia lor. De asemenea, mai avem în vedere să mai facem 1,2 kilometri de trotuare, din bugetul local”, afirmă edilul-șef.
În ceea ce privește locurile de muncă, trebuie spus că la Beliu func­ționează o hală de producție unde lucrează 80 de femei, existând însă șanse ca lucrurile să evolueze. „Cei care doresc să investeasscă la noi în comună trebuie să știe că Primăria le pune la dispoziție 8,7 hectare de teren pentru dezvoltarea afacerii”, a încheiat primarul Emanuel Horhat Coraș.
Voicu Sida

Recomandările redacției