Producătorii europeni vor depune în această săptămână o plângere la Comisia Europeană (CE) privind creşterea accizelor franceze la bere, în condiţiile în care numai în Belgia exporturile în Franţa au scăzut cu 10% în primele şase luni ale anului, relatează marţi La Libre Belgique.

Federaţia europeană a berarilor a confirmat pentru cotidianul belgian că va trimite în această săptămână o plângere executivului comunitar, care dispune apoi de o perioadă de un an pentru a decide eventuale măsuri.

La sfârşitul lui 2012, Franţa a decis să crească cu până la 160% accizele la bere, lăsând neschimbate taxele pentru vin. Micile fabrici de bere, care produc mai puţin de 200.000 de hectolitri pe an, s-au confruntat cu o creştere ‘limitată’ a accizelor, de 75%.

‘Scopul este de a aduce la visteria statului francez 480 de milioane de euro. Taxa este dimensionată după mărimea fabricii de bere, astfel că o unitate mai mare va plăti mai mult decât una mică. Obiectivul este să-i facă să plătească pe danezi, belgieni şi olandezi pentru că Franţa nu are multinaţionale’, a declarat Sven Gatz, director al Federaţiei berarilor belgieni.

Cu o producţie de aproape 20 de milioane de hectolitri, Belgia este cel de al 23-lea producător mondial de bere. O cincime din producţia de bere belgiană este exportată în Hexagon, reprezentând o treime din exporturi. Anunţul privind creşterea accizelor la bere în Franţa a provocat numeroase proteste în Belgia. După o tentativă eşuată de conciliere, taxa percepută drept protecţionistă a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Conform cifrelor provizorii furnizare de Federaţia berarilor belgieni, exporturile către Franţa au scăzut în primele şase luni cu 10% în comparaţie cu anul precedent. Grupul belgo-brazilian AB InBev este printre cei mai afectaţi de măsură. ‘Creşterea de accize în Franţa a antrenat majorarea preţurilor cu până la 25%’, a declarat Karen Couck, responsabilă pentru comunicare la AB InBev, adăugând că în aprilie şi mai unele linii au produs prea mult faţă de nivelul exporturilor şi al consumului intern. Berea care deţine cea mai mare pondere din exporturile grupului în Franţa este Leffe.

Berarii francezi afirmă că tendinţa de scădere a vânzărilor de bere s-a observat şi pe piaţa internă, producţia autohtonă scăzând cu 16,5% în primele şase luni ale anului. Motivele invocate sunt, ca şi în Belgia, creşterea accizelor şi vremea capricioasă.

Dacă plângerea depusă de berarii europeni la CE nu are succes, federaţia belgiană de profil ar putea ataca taxa pe o altă bază, notează La Libre Belgique. Astfel, berarii ar putea să speculeze diferenţa de tratament între vin şi bere. ‘Jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ) menţionează că vinul şi berea au acelaşi regim. Ori o bere specială este taxată de 16 ori mai mult decât vinul în Franţa, iar o bere pils de zece ori mai mult’, a afirmat Sven Gatz.

 

(AS – autor: Florin Ştefan, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției