Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva are un nou şef, dar cu titlul interimar. Acesta este  Călin Bibarţ, fost prefect PDL de Arad, ajuns ulterior director al    Departamentului de Informatică, Strategii şi Comunicare  din cadrul regiei, pe filieră social-democrată, fiind promovat în acest post de fostul director general, pesedistul Adam Crăciunescu, despre care se spune că ar fi unul dintre apropiaţii săi.
Numirea lui Bibarţ în postul de director interimar al RNP Romsilva, nu este privită cu ochi buni de mulţi dintre silvicultorii care ştiu de relaţiile pe care acesta le are cu Adam Crăciunescu şi Teodor Ţigan, directorul Direcţiei    Silvice Arad. Oamenii ne-au con­tactat la redacţie pentru a se plânge de faptul fostul director general este urmat la conducere de un colaborator de încredere, care are acum toate pârghiile pentru a-i „proteja pe cei care trebuie protejaţi”. „Toată lumea ştie că Bibarţ s-ar fi lăudat că oferă o protecţie din partea cui «ştim noi cui». Suntem foarte nemulţumiţi pentru că astfel este greu ca lucrurile să se mai îndrepte. Există un grup organizat care caută cu orice preţ să îi împiedice pe angajaţii   statului să-şi facă meseria”, susţine unul dintre silvicultori. Oamenii susţin că după tăierile ilegale făcute la Ocolul Silvic Valea Mare, ce au fost descoperite în anul 2013, în acel an nu
s-a luat nicio măsură, apărând piedici din toate direcţiile, RNP „Romsilva”, Direcţia Silvică Arad, Ocolul Silvic Valea Mare. „Cu greu s-a început un control, în prima fază, în 2014, a participat şi Poliţia, dar şi reprezentanţii acestei instituţii au încercat mai mult sau mai puţin să muşamalizeze cazul. În 2014, în urma unor controale succesive în aceleaşi cantoane silvice au apărut pagube de peste 9.400 de arbori tăiaţi ilegal, cu o valoare de peste 1.600.000 lei”, mai susţin lucrătorii silvici. La ora actuală, foştii angajaţi aşteaptă cu nerăbdare plecarea lui Adam Crăciunescu din fruntea RNP, lucru care s-a şi înfăptuit. Oamenii susţin că sunt dispuşi  să se folosească de toate mijloacele ca adevărul să iasă la suprafaţă. „Toate problemele care s-au ivit, au apărut din cauza lui Teodor Ţigan, Călin Bibarţ şi Adam Crăciunescu. Ne întrebăm de ce a fost dus Bibarţ la Bucureşti, când CV-ul său îl recomandă mai mult ca fiind un politician, nu un specialist în silvicultură”, mai spun ei. În plus, silvicultorii din zona Lipovei susţin că au aşteptat cu sufletul la gură să plece Crăciunescu,  pentru a putea să vorbească despre ceea ce numesc ei „ilegalităţile făcute” la Ocolul Silvic Lipova, referitoare la tăierile ilegale, la angajările de personal, realizate cu ajutorul sau la indicaţiile lui Adam Crăciunescu.
Mai trebuie precizat că, din informaţiile noastre, directorii direcţiilor silvice din ţară sunt chemaţi la Sinaia, la Hotel Mara, la o şedinţă de lucru, dar toată lumea ştie că este vorba de fapt de masa de adio dată de fostul director general Adam Crăciunescu, după cum ne spun câţiva dintre cei care participă şi care promit că ne vor relata şi ceea ce s-a întâmplat la acea pseudoşedinţă. Ar fi interesant de ştiut scopul acestor adunări şi cine decontează masa, costurile de cazare şi cine plăteşte şoferii.
Atitudini şi… atitudini
Deşi am încercat să aflăm un punct de vedere şi din partea lui Călin Bibarţ, acesta a închis telefonul, imediat după ce a auzit cu cine stă de vorbă, semn că nu doreşte să aibă un dialog cu cei care îl contestă.
În ceea ce îl priveşte, Adrian Băban, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al RNP „Romsilva” a dat dovadă de mult mai multă deschidere faţă de presă şi a explicat care au fost motivele pentru care Bibarţ a fost desemnat director general interimar al regiei. „După demisia domnului Crăciunescu, a demarat procedura de selecţie a unui nou director general, procedură care este în curs. Pentru această perioadă, până la finalizarea selecţiei, Consiliul de Administraţie a hotărât ca sarcinile delegate fostului director general să fie delegate către unul dintre directorii RNP. În urma analizei făcute
s-a ajuns la concluzia ca o parte dintre atribuţiile fostului director general să fie delegate domnului Bibarţ, pentru că acesta nu are gradul profesional necesar pentru a putea participa la procedura de selecţie a noului director general. Nu ni s-a părut corect ca o persoană care se implică în procesul de selecţie să fie de­semnată la conducerea regiei”, a declarat, în exclusivitate pentru Glasul Aradului, Adrian Băban. Acesta nu a dorit însă să comenteze acuzaţiile care i se aduc lui Bibarţ, însă a ţinut să menţioneze că şeful interimar al RNP are atribuţii limitate, care ţin strict de partea executivă.
Crăciunescu a fost forţat să plece de ministrul Mediului
Vă reamintim că în luna ianuarie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului de atunci al Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Admininistraţie al RNP. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă. „E implicat într-un proces și nu pot avea încredere că managementul se face corect”, susţinea atunci ministrul Mediului. La câteva zile după, Crăciunescu şi-a anunţat demisia, din motive personale, anunţând că va părăsi conducerea RNP pe 21 martie.
Neregulile petrecute, de-a lun­gul ultimilor ani, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva au făcut obiectul a nenumărate articole apărute, atât în ziarul nostru, cât şi în presa naţională. Cel mai mare scandal în care este implicat directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, este cel cu privire la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, ceea ce a produs un prejudiciu de 303 milioane de euro. Dosarul a fost întocmit de procurorii DNA, care au trimis în judecată mai multe persoane, printre care şi pe Crăciunescu, care are multe explicaţii de dat în faţa judecătorilor.

Recomandările redacției