Biblioteca Judeţeană organizează vineri, 26 februarie, la ora 17.00, un tur virtual în Franţa, acolo unde veţi fi preluaţi şi ghidaţi de  soţii Georgiana şi Victor Maria.
„Vineri, 26 februarie 2016  Biblioteca porneşte în voiaj din nou! Unde credeţi? Spre Franța! Franța (Republica Franceză) este o republică constituțională unitară fiind situată în Europa de Vest, capitala sa este orașul Paris, limba oficială este franceza iar moneda este euro. Deviza națională: „Libertate, egalitate, fraternitate”,  drapelul Franței este format din trei benzi verticale colorate, respectiv în albastru, alb, roșu. Imnul național este La Marseillaise. Franța este a doua putere economică europeană și a cincea putere economic mondială. Economia sa de tip capitalist o face să fie unul dintre liderii mondiali în sectoarele agroalimentar, aeronautic, al automobilelor, al produselor de lux, al turismului și în cel al energiei nucleare“, ne-a declarat Lucia Bibarţ, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii.
Franța metropolitană beneficiază de o largă varietate de peisaje: câmpii agricole sau împădurite, lanțuri montane, litoraluri diversificate și văi cu orașe amestecate cu spații neo-naturale.  Franța este una dintre cele mai împădurite țări din Europa Occidentală, pădurile ocupând 28% din suprafața țării.
La 6 mai 2012, în urma alegerilor prezidențiale din 2012, François Hollande a fost ales președinte, învingându-l pe fostul președinte, Nicolas Sarkozy.
Franța se află pe locul trei în lume după mărimea bugetului alocat apărării. Începând cu 1996, armata a devenit profesionistă, iar serviciul militar obligatoriu a fost înlocuit cu o zi a apărării și cetățeniei.
Franța este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, ai Spațiului Schengen și ai zonei euro.
Franța era, în 2009, cea mai fertilă țară europeană după Islanda și Irlanda. Franceza este limba vorbită majoritar în Franța și este, oficial, „limba republicii” – conform legii constituționale din 1992. Începând cu legea din 9 decembrie 1905, din păcate bisericile sunt strict separate față de stat în Franța: Republica nu recunoaște, nu salarizează și nu subvenționează niciun cult religios. „Veniturile francezilor și puterea lor de cumpărare au crescut de-a lungul secolului al XX-lea și de-a lungul anilor 2000, dar într-o manieră inegală, care a accentuat inegalitățile economice între gospodării. Franța este țara cea mai vizitată din lume de turiști străini, cu peste 82 de milioane de vizite primite în 2007. Clădiri de interes istoric, personalități, evenimente culturale, dar și bucătăria franceză renumită ne așteaptă să le cunoaștem. Să ne vedem cu poftă de ducă!“, ne invită Lucia Bibarţ.

Recomandările redacției