Bilanț ISU Arad cu urmările furtunii. Patru avertizări meteo și sute de intervenții

0
99

La nivelul judeţului Arad, fenomenele meteo periculoase au debutat în data de 17 septembrie, ora 15.20, momentul în care a fost recepţionat primul cod galben pentru intervalul orar 15.20-17.00. Ulterior au mai fost recepţionate următoare coduri: cod portocaliu pentru intervalul 15.40 – 16.40; cod galben pentru intervalul 16.05 – 17.30; cod Portocaliu pentru intervalul 16.30 – 17.30; cod galben pentru intervalul 19.05 – 20.30.  Mesajele codificate anunţau ploi însemnate cantitativ, vânt cu aspect de vijelie. Pentru codul portocaliu vântul cu aspect de vijelie „la rafală” atinge şi depăşeşte 90 km/h.

Toate mesajele de avertizare au fost transmise prin sistemul de sms către primar, viceprimar, secretar și sef svsu la fiecare localitate din judeţ, în conformitate cu art23 alin 3 lit a din OMAI 192 comun cu ordinul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor nr.1422/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale. În conformitate cu art29, alin 2 lit b din acelaşi act normativ primarii au obligaţia informării populaţiei. Odată cu primirea mesajului de avertizare cod portocaliu, la nivelul inspectoratului a fost suplimentat personalul prin activarea „grupei operative”.

În 20 de minute de la primirea primului cod galben, dispeceratul ISUJ, a recepţionat primul apel in sistemul 112, (ora 15.43), din municipiul Arad. În intervalul 15.43 – 15.55 (12 minute) au fost înregistrate 17 apeluri care semnalau arbori doborâţi sau elemente de construcţie – toate apelurile din municipiul Arad. La ora 16.12, s-a recepţionat apelul privind prăbuşirea turlei de la Biserica Ortodoxă Sâmbăteni.

Moneasa, zona cea mai afectată

În momentul „ieşirii” judeţului de sub cod portocaliu, (16.40) existau 3 drumuri naţionale, 2 judeţene şi mai multe drumuri comunale blocate de arbori(situaţia fiind centralizată în urma apelurilor din 112) La ora 16.43 a fost recepţionat primul apel care anunţa blocare cu arbori şi stâlpi de curent a drumului Moneasa – Dezna, urmat de alte apeluri care anunţau arbori căzuţi în oraşul Sebiş pe carosabil sau diferite locaţii. În acelaşi timp Detaşamentul Sebiş a fost solicitat să intervină la 2 incendii, unul în Slatina de Criş şi unul în Chisindia. La ora 16.45 s-a luat decizia suplimentării forţelor de intervenţie prin aducerea la subunitate a întregului personal a Detaşamentului Sebiş, a unei ture libere a Detaşamentului de Pompieri Arad şi dislocare de forţe în sprijin de la Detaşamentul de Pompieri Ineu către Detaşamentul Sebiş. Primele informaţii privind situaţia din localitatea Moneasa au fost obţinute prin fluxul informaţional între structurile ministerului de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad. Echipajele de intervenţie ale subunităţii din Sebiş care s-au deplasat spre localitatea Moneasa au parcurs drumul de aproximativ 20 km în aproape 2 ore datorită arborilor şi a stâlpilor căzuţi pe şosea.

 

Intervențiile continuă

În intervalul 15.43 – 17.30 (momentul ieşirii de sub a doua avertizare de cod portocaliu) dispeceratul ISU a înregistrat peste 100 de apeluri doar privind efectele fenomenelor meteo. La ora 18.00 toate cele 7 subunităţi ale inspectoratului executau misiuni de intervenţie pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Se intervenea doar pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cu 80 de ofiţeri şi subofiţeri 12 autospeciale şi 25 de alte mijloace tehnice (drujbe, unelte genistice). Au fost solicitate în sprijin de către dispecerat 26 de servicii voluntare. În data de 17.09.2017 ora 20.00 dispeceratul ISU avea recepţionate 174 de apeluri doar privind efectele fenomenelor meteorologice. Intervenţiile au continuat şi în zilele de 18,19, 20 septembrie şi încă se intervine în unele locaţii punctuale. În perioada 17 – 20.09.2017 s-a intervenit pentru îndepărtarea a peste 150 de arbori, crengi sau elemente de construcţie de pe drumuri naţionale, judeţene, comunale, străzi sau clădiri. Tot în această perioadă subunităţile inspectoratului au mai executat ale 24 misiuni de intervenţie (incendii, asistenţă persoane) şi 75 misiuni de acordare a asistenţei medicale de tip SMURD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.