„Black Friday“ de vară și sfârșitul de sezon estival i-a făcut pe arădeni să ia cu asalt magazinele. Chiar și pentru cumpărături mici. În acest final de săptămână, mulți au dat curs prețurilor tentante de pe site-urile de cumpărături online și s-au bucurat atunci când erau anunțați că produsele preferate au reducere de 70 la sută, pentru încă 24 de ore. Multe prețuri au intrat cu adevărat la apă, de la electrocasnice, articole de casă, haine, cosmetice și până la cărți și produse de nutriție. În timp ce, cu puțină atenție, dar și chibzuință, în aceste zile s-au putut face achiziții bune, alții și-au luat țeapă. Trebuie să fim conștiență că marii producători, marile brand-uri nu pierd și întotdeauna există strategii de marketing menite să atragă cilenți și să aducă profit.

Femeile s-au lăsat pradă tentațiilor

Finalul verii vine cu reduceri întotdeauna, iar tacticile de marketing s-au extins tot mai mult în ultimii ani. Astfel, de la producători mai mici și până la firme mari, toți au lăsat din prețuri. Însă, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, pentru consumator. Produsele din sezonul trecut – că vorbim de haine, ori de gadgeturile din seriile trecute au prețuri cu începând de la 20 la sută și până la 80 la sută mai mici. Articolele noi – fie că este vorba de vestimentație, telefoane mobile sau televizoare de ultimă generație nu vor avea reduceri consistente. Însă, cu noroc și atenție și acestea ar putea avea prețurile o idee ceva mai mici. Totuși, există consumatori care au avut chiar de pierdut, achiziționându-și produse greșit supraevaluate, la preț puțin redus…sau în realitate deloc.

Mulți arădeni au ales mersul la cumpărături clasic, prin magazinele din municipiu și unde s-a afișat „soldare“și „reduceri“, acolo a fost plin. Oamenii s-au înghesuit la articolele vestimentare de vară, încălțăminte și genți, parfumuri, telefoane și aparate electrocasnice. Femeile au căzut pradă tentațiilor „două la preț de una“ și „cumperi un articol și primești unul cadou“. „În magazinele noastre de haine am reușit în sfârșit să îmi achiziționez ce nu am reușit să-mi iau vara, din cauza prețurilor. Mi-am luat rochițe, cămăși, lenjerie la prețuri reduse și sub jumătate. Încă le pot purta pe multe în următoarea perioadă, iar restul rămân pentru anul viitor. Îmi place să fiu în trend, dar asta nu înseamnă că, dacă sunt din sezoanele trecute, anul viitor nu le voi mai purta. Moda se reinventează mereu și porți ce-ți stă bine și abia apoi ce se poartă. Reduceri au fost și la cosmetice…în special la cele de vară, dar acolo m-am abținut. Am reușit să îmi achiziționez și un parfum. Pot spune că m-am cadorisit singură“, a spus Tania, o tânără arădeancă.

Tinerii au fost grupul de vârstă „vânat“ de marile magazine. „Mi-am luat un telefon la reducere, la liber, după care am așteptat ceva să se ieftinească. Mi-am mai luat o geantă și un ceas. Ceasul nu era în plan, însă tentația a fost prea mare“, a spus Maia.

Și bărbații fac shopping câteodată

Nu chiar toți bărbații se simțit chinuiți de femei, de tortura cumpărăturilor. Unii și-au îmbogățit acum garderoba cu ajutorul partenerelor de viață, în timp ce, alții și-au luat gadgetul preferat cu ocazia reducerilor. „Nu aveam cum să scap de cumpărături, pentru că soția mea nu pierde reducerile. Și m-am obișnuit cu ideea că vreo două am de așteptat prin magazine. Încerc să nu mă enervez. Dar mi-am cumpărat și eu haine și i-am luat și piticului unele lucruri. Per total am stricat vreo 1.500 de lei“, a povestit Mircea N – 40 de ani.

Un altul și-a găsit singur ce și-a dorit: „Eu mi-am luat un TV de pe un magazin online, pentru că, aici la noi, n-am găsit reducere așa mare. Mi-am mai luat o mașină de tuns iarba, ceva mai ieftină decât acum două, trei luni“, a spus Tudor.

Suflă și-n iaurt după ce și-au luat țeapă

Unora, prețurile li s-au părut chilipir, în timp ce alții n-au cumpărat orice  nici chiar cu reducere. „Au redus articolele vechi, noile aparaturi ieșite pe piață au fost parcă mai scumpe. Mi-am luat-o cu alte ocazii. Am cumpărat cică la reducere și după ce s-a terminat sezonul, acel produs era la același preț, pentru că apăruse ceva mai «tare». În plus, fratele meu și-a luat un laptop la reducere, model mai vechi I3 care n-a funcționat bine nici o lună. Nu ne așteptam să facem cu el «avioane», dar nici să se blocheze după câteva săptămni. Ni s-a spus că sunt ceva defecțiuni și l-am trimis în service. A durat mult până – zic ei că l-au reparat, dar nu a mers ok niciodată. Trebuie să fii atent, pentru că ei (comercianții) sunt șmecheri! Totuși, mi-am luat niște haine de vară…“, a fost de părere Dani, în vârstă de 35 de ani.

Alții au fost nemulțumiți de felul în care magazinele și-au expus marfa redusă, acuzând prețuri greșite. „Pe eticheta pantalonilor sunt trei prețuri, cel de la care s-au redus și încă două, diferite, lipte una lângă alta. Nu știam ce să cred. La casă ajung și bineînțeles că era cel cu reducere mai mică. Nu m-am abținut să nu le fac comentarii. Faza asta am pățit-o și în alte părți. Nu mi-am cumpărat decât niște pantaloni scurți la reducere“, a spus Ionela, 28 de ani.

Tentația cumpărăturilor online

Multora confortul cumpărăturilor de acasă, marfa mult mai diversă și chiar reducerile consistente i-au făcut să aleagă cumpărăturile online. „Cumpăr de pe un magazine online mare. Mi-am găsit un articol de mobilier redus, un ceas cu reducere de 50 la sută și…două cărți bune“, a spus Adrian M, 42 de ani.

Câteva reguli de bază pentru riscuri mici

Sunt câteva aspecte și reguli de care cumpărătorii trebuie să țină cont când aleg să facă cumpărături la reducere. Perioada reducerilor trebuie să coincidă în toate magazinele, iar adevărata „vinere neagră“ este la finele lunii noiembrie. Black Friday de vară aduce reduceri, însă nu ca și cele din ziua decretată oficial pentru soldări. Între mărfurile reduse se va găsi și marfa nouă, iar unele magazine profit să o promoveze ca redusă, când de fapt prețul nu scade.

Marfa cea mai bună, diversă și fără defecțiuni se găsește la începutul reducerilor, spre final rămânând produse mai ieftine, dar mai slabe calitativ. Cumpărătorii trebuie să își stabilească un buget de la care să nu se abată, dacă nu vor să rămână pe minus.

Trebuie să fie atenți la marfa cumpărată, la eventualele defecțiuni și să se gândească de două ori dacă aleg produse resigilate pentru un preț mai mic, produse ce fuseseră returnate de alți clienți. Nu în ultimul rând, trebuie să ia în calcul și costurile de livrare, pentru că, în cazul cumpărăturilor online, unele magazine adaugă un tarif de transport pentru fiecare produs achiziționat în parte. Foarte important, toți trebuie să cunoască politica de retur și drepturile pe care le au în ceea ce privește garanția și returnarea produselor.

Recomandările redacției