Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea determina opinia publică din Scoţia să voteze în favoarea independenţei faţă de Marea Britanie, a arătat un nou sondaj de opinie, relatează Mediafax.
Scoţia a votat împotriva independenţei în 2014, dar un referendum ulterior privind ieşirea din UE a reiniţiat dezbaterea asupra viitorului său pe termen lung, fiind una dintre cele patru părţi componente ale Marii Britanii, alături de Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. În 2016, majoritatea alegătorilor scoţieni au susţinut şederea în UE, în timp ce Marea Britanie în ansamblu, a votat pentru ieşire, ceea ce înseamnă că Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019.
Sondajul a arătat că dacă Marea Britanie va părăsi UE aşa cum era planificat, 47% dintre scoţieni vor vota pentru independenţă la un alt referendum asupra viitorului Scoţiei. În comparaţie cu 43% care ar vota împotriva independenţei şi 10% care nu ştiau cum vor vota. Dacă Marea Britanie ar rămîne în interiorul UE şi ar avea loc un nou referendum privind independenţa scoţiană, sondajul a arătat că opiniile au fost inversate, 43% sprijinind independenţa în aceste circumstanţe, în comparaţie cu 47 care s-au opus.
Sondajul a fost realizat de Deltapoll, membru al Consiliului de Votare Britanic, care a intervievat 1.022 de alegători scoţieni. Sondajul a fost comandat de către Best for Britain, un organism care militează pentru ca Marea Britanie să păstreze o minte deschisă în ceea ce priveşte menţinerea calităţii de membru al UE.

Recomandările redacției