Capitala Cehiei a adunat în weekendul recent încheiat „crema” luptătorilor de sambo la nivel de juniori și tineret. Printre participanți s-au aflat și cinci sportivi arădeni, între care doi au prins podiumul. Vorbim, de fapt, despre două fete, Kinga Bleicziffer (categ. 70 kg) și Karla Dragomir (categ. 40 kg.), care s-au ales cu medalii de bronz.
La +87 de kilograme a luptat David Nagy și a făcut-o chiar bine, dar o decizie a arbitrilor, venită cu două secunde înaintea finalului meciului cu letonul Vladens Jarockis și neînțeleasă de nimeni, l-a scos pe tânărul sportiv arădean din cursa pentru aur. Apoi, Nagy nu a mai avut puterea să se adune în meciul pentru locul 3, ce i-a revenit bulgarului Yehor.
Locuri 5 au mai ocupat și Roxana Iosub (categ. 60 de kg) și Daniela Buboi (categ. 56 kg.), România luând – totuși – medalii din cel mai prețios metal prin Mihaela Chiss (categ. 48 kg).
La Praga, luptătorii arădeni au fost conduși de pe marginea tatamiului de profesorul Arpad Nagy și au apărat culorile clubului Victoria Nădlac. Ca orice altă artă marțială, Sambo este un sport de autoapărare fără arme, a cărui origine este atestată în anii 1930. E un stil de lupte ce îmbină judo, jiu jitsu și tehnici de arte marțiale atât naționale, cât și din alte culturi. Desi este sportul de luptă preferat de vorbitorii de limbă rusă, Sambo a căpătat în timp recunoaștere internațională și caracter universal. Sambo a intrat și în România în 2004, iar din 2020 va deveni sport olimpic.

Recomandările redacției