Interviu cu primarul comunei Dieci, Liviu Burtă

primar DieciAflat la primul său mandat, Liviu Burtă, primarul comunei Dieci a venit la Primărie mai ales cu planuri de ordin practic pentru toată lumea, asigurându-i astfel pe consătenii săi că este primarul tuturor locuitorilor comunei. Administrativ, comuna este compusă din satul Dieci – centru de comună, alături satele: Cociuba, Crocna, Revetiş şi Roşia.
– Suntem la aproape 10 luni de când ați venit în fruntea comunei; cum apreciați evoluția situației în acest interval, ținând cont și de contextul traversării situației de criză?
– Este corect ce spuneți: faptul că traversăm această criză la nivel de țară – dar și la nivel european, în general vorbind – îngreunează mult eforturile noastre de a schimba fața comunei, de a îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor și de a realiza prioritățile pe care ni le-am propus.
În plus, la nivelul comunei noastre trebuie să ne confruntăm și cu un buget mai sărac decât cel de anul trecut. Oricum, în toată această perioadă o preocupare majoră a fost aceea de a identifica orice posibilitate de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru proiectele importante din comună; acum însă, după ce am cunoscut cifrele bugetului, a fost clar că această acțiune devine obligatorie, bugetul fiind mai mic decât cel de anul trecut.
În această idee am avut mai multe întâlniri și participări la diverse dezbateri pe temă, inclusiv în prezența ministrului Tineretului, discuțiile axându-se exclusiv pe acestă temă.
Deoarece în ceea ce privește priorităţile, crearea locurilor de muncă este cea mai urgentă dintre ele, noi am intensificat eforturile pentru atragerea de investitori în zonă care se poate realiza doar dacă infrastructura va fi pe măsura solicitărilor acestora.
– Am înțeles că vă bazați în această direcție și pe o altă finan­țare; despre ce este vorba?
– Firește că nu am stat să așteptăm, am căutat sprijin și în alte diverse direcții. Suntem prinși în Proiectul Masterplan prin Consiliul Județean, pentru a putea asfalta unele străzi în comună. În curând va veni o firmă pentru a face ridicările topo a străzilor, ceea ce ne va permite să facem studiul de fezabilitate.
– Ce alte priorități trebuie să acoperiți?
– Sunt și lucrări legate de infrastructură (reabilitarea unor drumuri, realizarea de trotuare) dar și de unele obiective sociale precum și amenajarea spațiului din curtea Școlii Generale și a Căminului Cultural din Crocna – acest ultim obiectiv sper să fie gata până la Paști. Este apoi început un drum comunal, în valoare de aproximativ 10 miliarde lei vechi – până acum fiind plătiți doar 3,8 miliarde lei vechi. Este greu, e adevărat dar facem tot posibilul să realizăm unele lucruri trebuincioase.
– În altă ordine de idei, care este situația în ceea ce privește ploaia asta multă. Am văzut că a ieșit Crișul Alb din matcă, sunt probleme cu apele?
– Am văzut și noi și se cunoaște situația. Oamenii s-au resemnat oarecum: cu natura nu poți să te pui, aproape în fiecare an se întâmplă asta. Deocamdată pagube nu ne-a făcut prea mari – cum sunt în alte localități, dar niciodată nu se știe ce va fi. Dar să vă spun și altceva: acolo, în zona Crișului am avut producție record de porumb. Întotdeauna în zona aceea de lângă Criș cultivăm porumb și avem rezultate foarte bune.
– Cum vedeți perioada imediat următoare?
– Sunt multe de făcut, știu; și am vrea să le facem. Ne lovim însă de capitolul financiar, ca multă lume. Vreau, însă, ca pe această cale să-i asigur pe locuitorii comunei că nu îi voi dezamăgi cu ceea ce am am promis atunci când mi-au dat votul. Mandatul meu este abia la început și lucrurile vor avansa: cu o bună organizare și planificare dar și cu identificarea unor situații avantajoase pentru comunitate. Astfel, deja am reușit achiziția lemnelor de foc pentru iarna viitoare, pentru Școală și pentru Primărie, ca să dau doar un exemplu.

Recomandările redacției