Până la 35.000 de bulgari şi români vor veni în Marea Britanie să lucreze anul viitor după ce restricţiile pentru ei pe piaţa muncii vor fi ridicate, au prezis diplomaţii acestor două ţări est-europene în misiune la Londra, criticând rapoartele „bombastice” asupra unui potenţial exod, notează ziarul britanic The Guardian.

Ambasadorul bulgar, Konstantin Dimitrov, a declarat parlamentarilor că previziunile potrivit cărora un număr de 350.000 de noi imigranţi se vor îndrepta spre Marea Britanie sunt „bombastice” şi că el se aşteaptă ca între 8.000 şi 10.000 de bulgari să plece din ţara sa.

Omologul său român, Ion Jinga, a declarat la rândul său Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor că el se aşteaptă la un număr de 15.000 şi 25.000 de cetăţeni români să vină în Marea Britanie pentru a lucra în 2014.

Jinga a mai spus că el nu are o minge de cristal, dar crede că îmbunătăţirea stării economiei româneşti, nivelul scăzut al şomajului şi locuinţele la preţuri accesibile vor limita numărul de persoane ce vin să caute de lucru în Marea Britanie. „Destinaţia preferată de români este acum România”, a insistat el.

El a mai afirmat că majoritatea celor 80.000 până la 100.000 de români ce lucrează deja în Marea Britanie au venit „să umple locurile” din industrii cum ar fi construcţiile.

Potrivit lui Dimitrov, tonul retoricii din jurul dezbaterii asupra impactului următorului val de imigraţie europeană în Marea Britanie a fost „inacceptabil şi ne-european”, dar el a înţeles că a făcut parte din „jocul politic intern”.

Ministrul britanic al imigraţiei, Mark Harper, a declarat că gama largă de estimări făcute în legătură cu valul de imigranţi bulgari şi români a demonstrat dificultăţile de a face o estimare exactă: „În ceea ce priveşte credibilitatea, este mai bine ca miniştrii să spună că nu este posibil să avem o prognoză exactă. Trebuie să-i tratăm ca pe oameni în toată firea şi ei vor înţelege complexitatea”, a spus el.

El a mai spus că previziunile asupra unui mare număr de persoane ce vin în Marea Britanie s-au bazat pe presupunerea că va fi o deplasare semnificativă a imigranţilor români din Spania, care este neîntemeiată: „Există un număr semnificativ de români care au plecat în Spania, care au rămas în Spania, când economia lor este în dificultate. Acest lucru nu indică faptul că au de gând să părăsească Spania şi să vină în Marea Britanie”, a declarat Harper.

 

Recomandările redacției