Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare chiar spre finele anului trecut. Acest fenomen a fost complet neglijat în țara noastră, până în ultimii doi ani.

Bullying-ul este extrem de răspândit în școli și nu numai, astfel că, aplicarea unor măsuri legislative – și așa mult întârziate la noi – are deja un impact pozitiv. În plus, odată cu legea ce interzice hărțuirea în rândul tinerilor se desfășoară în sfârșit și mai multe acțiuni de informare și prevenire în școli și licee. Astfel de acțiuni sunt organizate și la Arad, atât în municipiu, cât și în județ

Ce trebuie să știe elevii, părinții și profesorii? „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, se arată în noua prevedere introdusă în Legea educaţiei.

Bullying-ul (n.a violenţa psihologică) poate fi definit ca: acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Profesorii trebuie să ia măsuri în cazurile de bullying

În aceeaşi lege a mai fost introdusă o prevedere importantă, ce arată că profesorii şi învăţătorii vor fi instruiţi, în cadrul sesiunilor de perfecţionare pe care le urmează vizavi de violenţa psihologică – bullying. Cadrele didactice trebuie să învețe cum să identifice fenomenul şi să aplice strategiile şi măsurile potrivite.

La nivel de Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în parteneriat cu poliția, organizează acțiuni în școli. De curând, s-a desfășurat o astfel de acțiune iar în perioada următoare vor fi cuprinse alte școli arădene.

„Despre prevenirea și descurajarea comportamentului de tip bullying, dar și cum să se protejeze în spațiul virtual au discutat colegii noștri din cadrul Serviciului de prevenire a marginalizării sociale, trafic, migrație și repatrieri, în cadrul unei acțiuni comune, organizate în parteneriat cu polițiștii specializați ai Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității și cei de proximitate din Sânicolau, la Școala Generală «Adam Nicolae» din Arad cu peste 30 elevi din clasele VII-VIII. Acțiunile pe teme de prevenire vor continua și în alte unități de învățământ din municipiu și județ“, a susținut Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Tinerii, familiile și cadrele didactice trebuie să anunțe autoritățile vizavi de cazurile de bullying. De altfel, statistici realizate recent arată că, tinerii cer ca profesorii să dea dovadă de empatie vizavi de impactul pe care îl are hărțuirea fizică și psihologică.

 

Recomandările redacției