Bursa de la Bucureşti a avut una dintre cele mai negre zile din istoria sa, băncile şi companiile din energie fiindcele mai afectate

0
270

Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a terminat ziua de miercuri cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, după anunţurile de marţi ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019, informează Ziarul Financiar.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacţiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), faţă de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetăţeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro.

Pentru titlurile Băncii Transilvania şi ale BRD bursa a setat limita de variaţie a preţului la 25%, faţă de 15%.

Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.