Autorităţile din judeţele Galaţi şi Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanţii instituţiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morţi şi dacă leşurile au virusul letal.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetăţeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri. În comuna Berţeştii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din judeţul Brăila, mai multe leşuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câţiva kilometri. Deranjaţi de mirosul insuportabil, doi cetăţeni din comuna brăileană au mers pe câmp şi au filmat leşurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacţie a autorităţilor, dar şi de modul în care acţionează localnicii.

Filmările cu porcii morţi care plutesc pe Dunăre au fost analizate şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceştia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

Pentru a-i linişti pe cetăţeni, autorităţile gălăţene au anunţat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanţii societăţii edilitare care alimentează cu apă oraşul Galaţi spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălăţeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări şi filtre.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi peste 7.000 de porci. În Galaţi, virusul a apărut într-o singură comună din nordul judeţului, iar autorităţile au eutanasiat peste 200 de animale.

Recomandările redacției