Premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, spune că 80% dintre români doresc ca primarii să fie aleși în două tururi. Nu este normal, zice el, ca un primar pe care o majoritate covârșitoare a comunității nu-l mai dorește, să câștige din nou, obținând circa 30% din voturile valabil exprimate, care, însă, reprezintă doar 15% sau chiar mai pu­țin din numărul total al celor cu drept de vot. Evident că prima afirmație este gogonată rău de tot, membrii de partid, oricare ar fi par­tidul primarilor pe funcții, doresc ca primarul lor să câștige din nou, profitând de faptul că alegerile sunt într-un singur tur. Dacă îi socotim doar pe aceștia, numărul total depășește cu mult 20%, că, doar, tot români sunt și ei. Cu a doua afirmație, însă, sunt total de acord, alegerile în două tururi este mult mai democratică, pentru că permite înlăturarea primarilor pe care cei mai mulți nu îl mai vor. Dacă majoritatea dorește schimbarea primarului, democratic este ca ea să o și poată face, dar aceasta se poate întâmpla doar dacă sunt două tururi de scrutin. Dacă alegerile sunt într-un singur tur, peste 60% dintre voturi se împart la șapte, opt sau chiar peste zece candidați ai diferitelor partide, astfel că niciunul dintre aceștia nu ajunge nici pe departe la numărul voturilor obținute de către primarul în funcție.
Având în vedere puzderia de partide în care oamenii sunt înscriși, o coalizare a tuturor celor care nu-l mai vor pe primar este imposibilă, însă aceasta este fezabilă dacă sunt două tururi. În turul doi, rămânând în cursă doar doi candidați, dintre care unul este primarul în funcție, câștigător în primul tur cu mai puțin de 50%, cei care nu mai au cum să-și voteze propriul candidat pot să voteze împotriva primarului. Atunci, de ce se pune Ludovic Orban să-și saboteze propriii primari, hotărând că trebuie să fie alegeri în două tururi? Calculul său sau, mai degrabă, al lui Iohannis, este simplu: chiar dacă unii dintre primarii săi pierd, numărul total al primarilor PNL nu va scădea, ci chiar ar putea să crească, pe seama eliminării primarilor PSD, în turul doi. Rezultatul, în calculul lui Iohannis și Orban, ar fi că PNL va ajunge să aibă mai mulți primari decât PSD.
Nu știu dacă dorința lui Orban de a fi alegeri în două tururi este reală sau nu face decât să urmeze ordinele lui Iohannis, dar s-ar putea ca aceasta să le stea în gât liberalilor, trezindu-se că voturile împotriva primarilor PSD nu vor veni spre PNL, ci spre USR sau, într-o oarecare măsură, alte partide, gen ALDE sau Pro România. Și atunci, dacă Iohannis forțează o guvernare PNL-USR, cu ce argumente va mai negocia PNL coabitarea cu USR, ce pondere vor mai avea liberalii în interiorul coaliției de guvernare? Mai rău, dacă Iohannis va decide ca această coaliție să se transforme în alianță politică și, ulterior, fuziune, ce se va întâmpla cu PNL, nu cumva se va trezi dominat de către USR-iștii care vor fi conduși de către Cioloș? El, ca liberal veritabil, nu cred că poate să uite modul în care partidul său istoric a fost cotropit de către foștii PDL-iști. În condițiile în care primarii PNL perdanți din cauza lui, s-ar putea să migreze masiv spre USR, ce gheșeft a făcut PNL? Vom vedea, în scurt timp, dacă într-adevăr Orban dorește alegeri în două tururi sau este o mascaradă pusă la cale împreună cu PSD și UDMR, pentru amăgirea principalului adversar al PNL, respectiv USR, care trebuie să scadă, nicidecum să crească.

Recomandările redacției