Răcirea vremii vine cu vești nu tocmai bune pentru clienții CET. Asta, în condițiile în care, dacă de la 1 octombrie se vor înregistra valori medii ale temperaturii sub 10 grade, între orele 18 și 6, se va da drumul la căldură. Or, după cum se știe, locuitorii municipiului plătesc pentru o gigacalorie printre cele mai mari prețuri din țară.

Atenție la instalații

Pe de altă parte, pentru a evita producerea unor avarii, consumatorii sunt sfătuiți de reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) să își verifice instalațiile. „În pregătirea pentru anotimpul rece, Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad sfătuiește consumatorii casnici de energie termică în sistem centralizat să efectueze verificări ale instalațiilor de încălzire interioare, atât din apartamente cât și din părțile comune ale condominiilor, pentru a evita eventuale avarii la momentul livrării energiei termice pentru încălzire. Verificarea instalațiilor de încălzire este necesară mai ales dacă proprietarii din condominii au executat lucrări de întreținere sau modificări la corpurile de încălzire din apartament. Începând din 1 octombrie 2018, dacă între orele 18:00 și 6:00 se vor înregistra temperaturi sub 10 grade Celsius timp de trei zile consecutiv, se va începe furnizarea energie termice pentru încălzire, conform HCLM nr. 223/2008”, susține Dorina Lupșe, președintele ULALA.

De asemenea, angajații CET anunță că miercuri vor începe probele de etanșeitate. „În 26 septembrie 2018, va începe efectuarea probelor de etanşeitate pe reţelele de termoficare secundar. Rugăm asociaţiile de proprietari/locatari şi agenţi economici care au intervenit la instalaţiile de încălzire să-şi finalizeze lucrările, pentru evitarea problemelor de orice natură cauzate de operaţiunile de verificare ce urmează a se efectua până la pornirea încălzirii. În cazul în care se constată neetanşeităţi (scurgeri de apă la instalaţia interioară) asociaţiile de proprietari/locatari şi agenţi economici se pot adresa la Dispeceratul de termoficare al CET Hidrocarburi, la telefon 0257/231367, 0357/412244, acesta având program permanent”, se arată într-un comunicat de presă al CET.

Doar cu unanimitate

Și la fel cum se întâmplă de ani și ani de zile, în blocurile necontorizate, se vor isca discuții între locatari, unii dorind să beneficieze de căldura furnizată de la CET, în timp ce alții vor cere închiderea robinetului de la branșament, pentru a plăti mai puțin. Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) a ținut să menționeze că furnizarea agentului termic poate fi oprită într-un condominiu doar dacă toți membri asociației de locatari votează acest lucru. „În situația în care cei care locuiesc într-un condominiu nu doresc să li se livreze căldura, pot vota oprirea acesteia de la intrarea în bloc. Pentru acest lucru trebuie însă să fie unanimitate. Dacă o singură persoană se opune, conform legii, căldura nu mai poate fi oprită. Trebuie să știți că discuții de acest tip apar de regulă în lunile de tranziție, când temperaturile nu sunt foarte scăzute”, a ținut să precizeze Dorina Lupșe.

Recomandările redacției