Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că a existat consens cu șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în proporție de 95% în privința înființării Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

„Am avut vineri seară o discuție pe acest proiect împreună cu colegii din PSD. Am parcurs toate punctele din proiectul de ordonanță și cred că în proporție de 95% am găsit terenul de consens. Proiectul de ordonanță nu stabilește concret care sunt societățile care vor participa, ci numai cadrul legislativ de funcționare al fondului. Intreprinderile, societățile comerciale cu capital integral sau parțial de stat care vor fi incluse în fondul suveran de investiții vor fi stabilite ulterior”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni la Parlament.

Liderul ALDE a mai spus FSDI va include întreprinderi din toate domeniile.

„Ministerul Energiei a ridicat câteva probleme de fond, putem să presupunem că vor fi și intreprinderi din domeniul energiei, dar nu numai. Fondul va cuprinde intreprinderi din toate domeniile”, a completat Tăriceanu.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliției PSD-ALDE nu au căzut de acord asupra guvernanței corporative din Fondul Suveran de Investiții. ALDE ar fi susținut în ședința de vineri că ar trebui păstrată guvernanța corporativă.

Crearea unui vehicul de investiţii financiare

Ordonanța privind Fondul Suveran de Investițtii va fi adoptată în prima ședință de Guvern, a anunțat vinerea trecută președintele PSD Liviu Dragnea, după discuții la Parlament de câteva ore cu liderii ALDE.

„Fondul suveran- am convenit acum 2-3 săptămâni să avem această discuție este o ordonanță de mare importanță și trebuie analizată bine, în acest sens au fost invitați și oficialii din Polonia, să vedem cum funcționează Fondul lor, e oarecum diferit. Ordonanța are o formă finală, sunt câteva modificări, credem că e un cadru care elimină orice risc pentru societățile comerciale și condițiile pentru ca un fond suveran să contribuie la dezvoltarea acestei țări”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a anunțat că acesta ar fi funcțional de anul viitor, ordonanța urmând să fie adoptată peste câteva zile.

„Având forma finală, săptămâna viitoare, în prima ședință de Guvern, va fi adoptată ordonanța, apoi, după ce e publicată, vor fi discuții despre hotărârea care să stea la bază (…) Ordonanța nu vorbește despre câte companii intră, reglementează cadrul general, după ce CCR a spus că nu se poate face cu o adresă punctuală”, a mai spus Dragnea.

Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții are în vedere crearea unui vehicul de investiţii financiare în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din Romania.

SDI ar trebui să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze şi să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte de profit.

Recomandările redacției