După Cermei, Lipova și Crișul, echipe care astăzi compun podiumul în seria a IV-a a Ligii a III-a, fotbalul județean arădean ar mai putea produce o campioană solidă. Bătaia se dă în special între Progresul Pecica și Unirea Sântana, cu Zăbraniul stând la pândă în caz că returul nu ar decurge conform așteptărilor pentru cele două echipe din fața ei.
Din postura de campioană de toamnă, Pecica e cea mai îndreptățită să spere în victoria finală. Echipa a arătat din ce în ce mai bine pe parcursul campaniei de toamnă și are cu 2 puncte mai mult decât rivala din Sântana, de altfel singurul adversar cu care a pierdut în primele 17 runde și în fața căruia nu a marcat deloc.
Până la urmă, parcursul bun al „galben-albaștrilor” se reflectă și în golaveraj, cel mai bun din tot campionatul cu cele mai multe reușite (66) și cele mai puține goluri primite (9). Doar startul a fost puțin sub așteptări, căci apoi victoriile s-au legat una după alta până la Curtici, chiar înainte de intrarea în vacanță. „Dacă vă aduceți aminte, am pornit ceva mai greoi în vară și asta pentru că nu ne-am mai ieșit câteva transferuri în favoarea echipelor de Liga a III-a. Am avut la un moment dat și 8-9 jucători la antrenamente, dar încetul cu încetul ne-am pus pe picioare. Echipa a trebuit să se obișnuiască și cu modul de a vedea fotbalul și metodele ale noului tehnician, iar procesul nu a fost tocmai simplu. Dan Stupar a adus mult profesionalism la club, era și normal ca primele etape să fie ceva pro­bleme de omogenitate, dar apoi ne-am descătușat și am ajuns pe locul pe care-l merităm. Jocul a fost din ce în ce mai legat, schemele de joc s-au văzut cu ochiul liber, ca și beneficiile unei pregătiri fizice complexe, de altfel. După etapa a V-a nu am mai avut nicio sincopă, cu excepția partidei de la Curtici, chiar la ultimul meci al anului, pe terenul uneia dintre echipele bune, cu pretenții din județ. Cel mai mare câștig al veri este – fără îndoială – antrenorul Stupar, în timp ce la nivel de lot i-aș remarca pe Copil și Aldan. A fost foarte importantă și revenirea pe teren a lui Mirel Arsene în partea a doua a returului, cu toți și-au adus – însă – aportul la parcursul foarte bun al echipei”, susține Cristian Pilan, directorul sportiv al Progresului.
Acesta a mai demontat și zvonurile ce vorbesc despre o retragere benevolă a Progresului din lupta pentru locul 1 din motive strategice. „Să fie clar, avem în cap doar promovarea, toată lumea lucrăm în acest sens, conducere, antrenori, jucători. Iar eu zic că suntem familia ce poate aduce Liga 3-a la Pecica după 15 ani. Avem o colaborare excelentă cu Consiliul Local, cu domnul primar, Petru Antal, iar domnii Dorel Găvruță și Uțu Koppandi asigură marea parte a fondurilor private necesare la club. În campionatele trecute și chiar în vară, aveam mari dificultăți să încheiem negocierile cu jucătorii, acum mulți ne caută ei. Pentru mine e mult mai simplu să închei contracte cu jucătorii solicitați de antrenor, chiar pot spune că am bătut deja palma cu doi juniori. Mai urmează să facem încă trei transferuri pe axul central al echipei din rândul jucătorilor cu experiență, care să ridice valoarea lotului și să creeze o concurență reală pe posturi. Pecicanii au trăit dezamăgirea unui baraj de promovare ratat în urmă cu 4 ani (n.a. înfrângere 0-5 acasă în fața Ighiului, după 1-1 în deplasare), de data aceasta vrem să ajungeți cât mai pregătiți acolo”, mai spune Pilan.
Săptămâna viitoare, pecicanii vor avea o ultimă întâlnire în acest an, una cu caracter festiv, ocazie cu care se vor acorda toate drepturile financiare cuvenite. Reunirea pentru 2019 e prevăzută pe 21 ianuarie, dată până la care conducerea și antrenorul vor umbla la lotul de jucători, dar și vor definitiva programul de amicale. Printre posibili adversari se numără UTA, divizionarele terțe arădene, dar și partenere de întrecere în Liga a III-a.

Recomandările redacției