Zeci de arădeni au apelat, anul acesta, la sprijinul consilierilor care lucrează în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere  Antidrog (CPECA) Arad, cei mai mulţi făcând acest pas în trimestrul al doilea. Potrivit unui raport trimis Colegiului Prefectural, în primul trimestru au fost făcute zece evaluări, iar în al doilea trimestru, 16. În ceea ce priveşte intervenţiile individuale, dacă în primul trimestru au fost făcute 20, în cel de-al doilea, numărul acestora a ajuns la 48. „Consumatorii de droguri care doresc să intre în programul nostru sunt supuşi unor evaluări iniţiale, în funcţie de care se stabileşte un program. Toate se fac doar pe baza consimţământului persoanei în cauză, chiar şi în cazul celor care sunt trimişi la noi de DIICOT. Nimic nu se face cu forţa, ne-a declarat Florin Dacian Bâşcă, coordonatorul CPECA Arad.

Copii care se droghează

În continuare acesta a ţinut să precizeze că au fost situaţii în care angajaţii centrului au fost contactaţi de anumiţi părinţi care aveau suspiciuni cu privire la faptul că odraslele lor se droghează. Nici în aceste cazuri nu se poate face nimic fără acordul copilului, dacă acesta este major. Doar în cazul în care copilul este minor, poate decide părintele. Am avut şi astfel de situaţii, dar au fost puţine, a mai spus Bâşcă.

Potrivit reprezentanţilor CPECA Arad, media de vârstă a arădenilor care îşi caută fericirea în tot felul de substanţe interzise este de 20-25 de ani. În ceea ce priveşte intervenţiile individuale, trebuie să ştiţi că acestea sunt şedinţe de consiliere psihologică şi motivaţională destinate persoanelor care au probleme cu drogurile. Media de vârstă a acestora este de 20-25 de ani. Sunt liceeni, studenţi, persoane care lucrează… Drogul cel mai des întâlnit  până acum a fost canabisul, dar am avut cazuri în care cei care au apelat la sprijinul nostru au folosit cocaina şi etnobotanicele, a mai spus Bâşcă.

Activităţi de prevenire

Reprezentanţii CPECA Arad au ţinut să precizeze că activităţile de prevenire au avut loc prin măsuri de conştientizare în special a copiilor şi tinerilor şi implicare a acestora în proiecte de prevenire a consumului de droguri. Orientarea activităţilor de prevenire a fost influenţată în timp de tendinţele consumului de droguri la nivel judeţean, de concluziile studiilor, de rezultatele din practica specialiştilor, fapt care a impus necesitatea unei reacţii instituţionale rapide şi eficiente. Se poate observa numărul mare al activităţilor de prevenire derulate în primul semestru al anului 2017, cu implicarea şcolilor, dar şi numărul mare de activităţi cu caracter preventiv derulate în comunitate, fie că ne referim la activităţi informative, fie la activităţi cu caracter cultural, sportiv, educativ sau de formare a cadrelor didactice ori a părinţilor, se mai arată în raport.

Recomandările redacției