Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de sănătate pierduți, afectând calitatea vieții.

În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2.445 cazuri la 100.000 de locuitori.

În judetul Arad, conform datelor statistice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, la sfârşitul anului 2018 erau un număr de 8.299 de pacienţi diagnosticaţi cu tulburări mintale și de comportament.

„Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, organizează în luna ianuarie campania cu tema – Sănătate mintală. Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară  privind problematica sănătății mintale. La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Recomandările redacției