Comisia Europeană a anun­țat lista celor 7 orașe a căror candidatură pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 a fost acceptată, printre acestea aflându-se şi Aradul.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, calendarul competiției Capitală Verde a Europei 2018.
Astfel, în perioada 3 iunie – 19 octombrie se vor transmite  dosarele de candidatură, iar în perioada noiembrie 2015 – martie 2016 va avea loc evaluarea dosarelor de către comisia de experți, inclusiv solicitarea unor eventuale clarificări.
În aprilie 2016 este programată anunțarea orașelor finaliste, iar în iunie 2016 va fi prezentarea orașelor finaliste în fața juriului și anunțarea câștigătorului pentru 2018, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Capitala Verde a Europei de la Ljubljana.
Alături de candidatura Aradului au mai fost acceptate candidaturile oraşelor Ghent (Bel­- gia), Nijmegen (Olanda), ‘s-Hertogenbosch (Olanda), Talin (Estonia), Umeå (Suedia), Varșovia (Polonia).
„Avantajele participării la această competiție sunt multiple, iar în cazul câștigării titlului de Capitală Verde a Europei, acestea vor continua să se facă simțite încă mult timp după încheierea anului respectiv. Printre aceste avantaje se numără: accent sporit pe proiectele de mediu, prin sponsorizări și granturi, atragerea de finanțări publice, locuri de muncă noi, o Capitală Verde a Europei fiind mai atractivă pentru investitorii străini, intensificarea activității de turism, creșterea vizibilității internaționale, participarea în cadrul unor rețele și formarea de alianțe noi, acces la Rețeaua Capitalelor Verzi ale Europei, capacitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de viață ecologic al localității, creșterea sentimentelor de mândrie locală și de apartenență la comunitate”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Arad.
Competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018, este o inițiativă a Comisiei Europene adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective ambițioase pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu. Inițiativa a fost preluată și lansată de Comisia Europeană în anul 2008.
Obiectivul principal al inițiativei este recunoașterea și premierea eforturilor locale de îmbunătățire a mediului înconjurător, a economiei verzi și a calității vieții urbane.
Lista orașelor care au câștigat, până în prezent, titlul de Capitală Verde a Europei este următoarea: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016),  Essen (2017).
Paula Bulzan

Recomandările redacției