canicula

Canicula a pus stăpânire pe vestul ţării. Temperatura a ajuns la peste 35 de grade, iar 4 oameni au leşinat, astăzi, numai la Arad. Meteorologii anunţa probleme şi mai mari, pentru că de miercuri am putea avea 40 de grade la umbră.Ce să mai zic, la 35 de grade, am ameţit cu totul, nu ai apă, nu ai nimic”.

Bărbatul din ambulanţă a avut noroc pentru că, imediat după ce a leşinat, a fost văzut de o femeie, care trecea prin zonă. Tot în jurul amiezii, la Arad, alte trei persoane, un bărbat de 46 de ani şi două femei au leşinat şi au fost luate de ambulanţă, din acelaşi motiv: căldura sufocantă. „De la căldură, lipotimie, a căzut, noi am văzut de acolo, a căzut acolo, jos”.

Femeia, care suferă de mai multe afecţiuni, a leşinat pe stradă din cauza caniculei, care i-a agravat starea de sănătate şi aşa precară. „Doamna este cardiacă, e şi bolnavă, e şi cald, are toate şansele să leşine pe stradă. Trebuie stat la umbră, nu pe canicula, afară. Sunt factori de risc care agravează”.

Şi excesul de efort reprezintă un risc la temperaturile cu care ne confruntăm zilele acestea. „La sala de sport am avut o lipotimie, din cauză că nu a mâncat şi a făcut efort fizic. Şi căldura şi faptul că nu se alimentează, nu se hidratează, deci oamenii nu prea au grijă ce fac”, a spus medicul de pe Ambulanţă.

Meteorologii anunţă, pentru următoarele zile, tot temperaturi caniculare. Conform specialiştilor, miercuri, termometrul ar putea indica, la Arad, aproape 40 de grade. Medicii atrag atenţia că în această perioadă, riscul de lipotimii sau de infarct este foarte crescut.

„Încă nu am avut solicitări atât de multe, dar ne aşteptăm la canicula, aşa că oamenii trebuie să ştie să se ferească de expunerile prelungite la soare, mai ales copiii, vârstnicii şi persoanele cu patologie cardiacă. Se recomandă consumul de apă plată, sucuri naturale, necarbogazoase şi evitarea consumului de alcool şi cafea, în exces”, a declarat Mircea Merea, director medical al Serviciului de Ambulanţă Arad.

Anual, zeci de oameni, în special vârstnici, ajung la spital din cauza căldurii, după ce cad pe stradă sau îşi pierd cunoştinţa pentru că stau în spaţii închise, neaerisite sau aleg să muncească sub cerul liber, fără să îşi ia vreo măsură de precauţie.

Medicii atrag atenţia asupra caniculei

Direcţia de Sănătate Publică Arad recomandă populației anumite măsuri suplimentare pentru a preveni deshidratarea, lipotimia, insolația sau agravarea unor boli cronice în această perioadă.

Astfel, este recomandabil să se hidrateze corespunzător organismul, cu cel puțin doi litri de apă pe zi, consumată în cantități mici și dese, fără a aștepta apariția senzației de sete. „A se evita consumul de alcool care favorizează deshidratarea precum și băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola) care cresc diureza; purtarea pălăriilor de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culoare deschisă, mai ales cu protecția extremității cefalice; menținerea temperaturii corpului în jur de 37C și înlocuirea pierderilor de apă pentru evitarea apariției crampelor de căldură, insolației, epuizării, șocului hipertermic; să se evite expunerea prelungită la soare în orele de vârf, 11.00-18.00, în special pentru vârstele extreme, copii mici și vârstnici sau cei cu boli cronice; cei care stau la soare să folosească creme cu factor de protecție cât mai mare pentru a preveni apariția unor arsuri solare sau cancere de piele“, susţine Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

De asemenea, alimentele în perioada de vară se pot altera mult mai repede, de aceea este recomandabil să fie consumate alimente proaspete, bine spălate pentru a preveni apariția unor boli infecțioase sau toxiinfecții alimentare.

Vor fi asigurate, în colaborare cu autoritățile locale, puncte de acordare a asistenței medicale și de distribuire a apei potabile pe raza județului Arad.

Recomandările redacției