Cunoscutul cântăreţ de muzică uşoară Alexandru Jula a murit, duminică dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde fusese internat după un accident vascular cerebral. De câteva zile, artistul era în stare gravă, la terapie intensivă, conform adevarul.ro.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe din Galaţi şi familia artistului au confirmat că maestrul Alexandru Jula a murit duminică, 3 iunie 2018, în cursul dimineţii. Familia lui Alexandru Jula a postat, duminică, un mesaj pe contul de socializare al artistului în care confirmă decesul şi mulţumeşte tuturor pentru mesajele transmise: ”Oameni frumoşi, familia vă mulţumeşte pentru gândurile şi iubirea transmisă. Ultimul lui zâmbet de ieri a fost pentru voi!”.

Decesul artistului a fost anunţat duminică dimineaţa  şi de colegii lui de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, acolo unde Alexandru Jula a lucrat nu mai puţin de 64 de ani. „Drum bun, batrâne Lup de mare, al Revistei şi Cântecului românesc. Te vom preţui, până la reîntâlnire, pentru prietenia şi sprijinul pe care ni le-ai dăruit, necondiţionat, şi pentru valoarea de nemăsurat pe care ai dăruit-o vieţuitorilor acestei planete. Să fii iubit în aceeaşi măsură şi acolo unde te vor purta aripile de înger”, este unul dintre anunţurile care a apărut pe pagina de Facebook a colegilor de la Teatrul Muzical din Galaţi şi care este însoţit de sute de mesaje de condoleanţe de la prieteni şi fani.

Alexandru Jula, cunoscutul cantautor gălăţean, a ajuns luni dimineaţă în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, după ce un echipaj SMURD l-a preluat de pe scara blocului în care locuieşte, în urma unui apel la 112. Maestrul Jula se întorcea de la Cluj, unde-şi vizitase nişte rude, iar drumul foarte lung cu trenul, de aproape 15 ore, l-a obosit foarte mult, mai ales că artistul avea o vârstă destul de înaintată (urma să împlinească 84 de ani în luna iulie) şi suferea de mai multe probleme cardiace de mai bine de trei decenii. De altfel, Alexandru Jula a avut un alt episod medical complicat şi în anul 2017, însă atunci, din fericire, a trecut cu bine peste criza cardiacă.

Cariera lui Alexandru Jula se întinde pe o perioadă de 64 de ani

Alexandru Jula este născut în Şimleul Silvaniei, în 24 iulie 1934, are în spate o carieră de 64 de ani (a debutat în 1954, chiar pe scena teatrului muzical din Galaţi) şi are în palmares sute de şlagăre compuse de el sau de mari compozitori români. A cântat, de-a lungul carierei sale, muzică pop, disco, etno, melodii din repertoriul internaţional, cântece de petrecere, romanţe, balade, muzică populară, dar şi melodii pentru copii. Are peste 20 de albume discografice, de la primul, scos în 1966, de Electrecord – „Ionel Miron şi Alexandru Jula”, până la cele mai recente, „Un ocean de iubire” şi „De ce n-ar fi şi a treia tinereţe”, produse în 2012, de studioul Spiros.

A jucat în zeci de spectacole de revistă, de operetă – „Voievodul Ţiganilor”, „Vânzătorul de păsări”, Ana Lugojana” şi „Frumoasa Elena” şi în comedii muzicale pentru copii. A făcut parte din distribuţia unor spectacole naţionale pe Litoral, dar şi în judeţul Sălaj şi la Radioteleviziunea Română, devenită, ulterior, Societatea Română de Radiodifuziune. A participat la festivaluri în ţară – la Mamaia, în 1965 şi 1969, Festivalul „Melodii ’79” (1979), dar şi în străinătate – la Berlin (1968) şi Poznan (1978). A fost laureat cu zeci de diplome, trofee şi premii, ce răsplătesc o carieră artistică de excepţie: Premiul Municipiului Galaţi (2001), Trofeul „Florile recunoştinţei” la Festivalul Concurs Naţional „Flori de mai” – Călăraşi (2003), Premiul special la Gala Premiilor pe anul 2005 ale Revistei Actualitatea Muzicală a UCMR (2006), „Discul de aur” pentru vânzări record ale albumului „Selecţiuni” (2008).

A primit 15 Diplome şi Medalii de Onoare, i-au fost dedicate articole în reviste româneşti, dar şi pagini în monografii prestigioase: „Sălaj – oameni şi fapte”, dicţionar biobibliografic, „Absida scenei”, de Aurel V. Zgheran, „Destine” de Elis Râpeanu, „Alexandru Jula” – în Colecţia „Patrimoniul  Muzical Românesc” şi „Alexandru Jula – Ultimul romantic”, ambele sub semnătura Oanei Georgescu, precum şi volumul „Lacrămă Ardealul – Romanul vieţii lui Alexandru Jula”, de Carmen Aldea Vlad.

În anul 2002 a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi. Piesa cea mai cunoscută a lui Alexandru Jula este „Soţia prietenului meu”, pe care dictatorul Nicolae Ceauşescu i-a cerut în mai multe rânduri să i-o cânte în cadrul unor petreceri private, după cum a mărturisit chiar artistul, pentru „Adevărul”, în urmă cu câţiva ani. Puţină lume ştie însă că amintita piesă nu aparţine, de fapt, lui Alexandru Jula (care a cântat-o în adaptarea românească), ci francezului Enrico Macias.

Recomandările redacției