utarad rolanca condLa 19 zile după câștigarea barajului de promovare în Liga a V-a, UTA s-a întors în iarbă. Vacanța a fost scurtă pentru „alb-roșii”, pe care îi așteaptă șase săptămâni de muncă în vederea debutului în Liga a 3-a, dar nici o săptămână până la primul meci oficial al sezonului. Miercuri, „textiliștii” ar trebui să debuteze în noua ediție a Cupei României, însă s-ar putea să fie împerecheată cu una dintre formațiile care au anunțat că aruncă prosopul.
Cert este că după o scurtă ședință a cuplului de antrenori Roland Nagy – Radu Anca (Sebastian Huțan a fost învoit pentru o problemă personală), utiștii au efectuat primele alergări, de acomodare cu efortul. Pe finalul șe­dinței de pregătire, a avut loc și un joc pe teren redus ce a scos în evidență cheful de fotbal al „alb-roșiilor”. „Victoria de la baraj nu ne face decât să ne dorim și mai mult. Am înțeles că vom începe sezonul pe 30 august, așa că ne așteaptă din nou săptămâni de muncă grea”, au fost primele cuvinte ale „principalului” Nagy.
Acesta a avut sub comandă nu mai puțin de 26 de fotbaliști și anume: Bodea, Mitrea – A. Popa, Condrea, Eric Wild, Botiș, Cotoc, Burlă, Pantea, Suslak, Filaret, Varga, Lazea, Chindriș, Dobrean, Avrămuțiu, Nădăban, Hlistei, Copil, Ghergar, Gheorghiță, Vlad, Bulza, Rus, Leucuța, Miron.  Singura noutate o reprezintă Condrea, un fotbalist de bandă dreaptă care a evoluat în returul sezonului 2012-2013 la Europa Chișineu Criș. „Avem referințe bune despre el, are 21 de ani, și a fost în lotul unor echipe importante ca Astra Ploiești și Universitatea Craiova”, l-a prezentat Roli Nagy pe proaspătul sosit.
Fețe vechi dar cu o motivație nouă
La „bază” au revenit și mijlocașii Chindriș și Lazea, dar și atacantul Miron. „Au revenit la club, dar asta nu înseamnă că sunt certitudini pentru noul sezon. Toți au experiența ligii secunde, au confirmat deja prin evoluții și goluri, însă trebuie să se implice cu minte și suflet în acest nou proiect. Cu Miron chiar am apucat să vorbesc puțin și i-am transmis că îi acordăm tot creditul, însă așteptăm să răspundă pe măsură. Sper să ia exemplul lui Copil, despre care se spunea că ar putea fi un bluf, dar el a fost resuscitat și privește acum doar înainte”, a mai precizat fostul mijlocaș al Stelei. La antrenament s-a prezentat și Alex Mitrea, însă negocierile cu Rolland Szabo nu au fost finalizate, iar Pâncota e și ea încă pe fir. De la juniorii republicani B au apărut Burlă, Pantea, Ghergar și Dobrean, dar nu și David Popa, care este foarte aproape de un transfer în Anglia.
Cinci „divorțuri” după
analize complexe
În lotul ce a terminat stagiunea precedentă nu s-au mai regăsit cinci nume. Fundașul Dan Raț, mijlocașul Raul Stănaia și atacanții Alex Capătă, Petre Măgulean și Flavius Pavel nu             s-au prezentat la reunirea echipei, Nagy explicând și rațiunea alegerii sale: „Nu am avut nimic personal cu nimeni, ci doar umăresc o linie. Ca și antrenor am pretenții și așteptări de la jucători, cum și conducerea clubului, cu care am o colaborare strânsă și excelentă, are politica sa. În plus, mai trebuie să ne gândim și la capitolul juniori, cu cei sub 21 de ani încă din acest sezon, dar și cu cei sub 19 pentru la anul”. Surprinde, oarecum, renunțarea la Raț și Capătă, fotbaliști care acum trei ani au lucrat cu Nagy la UTA în Liga a II-a. „Chiar dacă decizia e puțin dureroasă în cazul lor, am făcut analize complete bazate pe tot ce s-a întâmplat în această primăvară. Raț a pierdut postul de titular în fața lui Adrian Popa. De multe ori nici n-a prins lotul de 18. Cu toate că a avut o reacție pozitivă la meciul de Cupă, am ana­lizat evoluția sa în ansamblu la antrenamente și jocuri. Pe Capătă l-am avut peste tot. L-am debutat la UTA, l-am luat și la Sebiș cu mine și acum aici. A muncit o perioadă, a dat și randament, dar nu a avut continuitate. La un anumit nivel trebuie să fii constant, să ai o altă atitudine, un alt comportament”, a explicat tehnicianul arădenilor.
„Triunghiular” la Chișineu- Criș, cantonament în Austria
Fiindcă dorește să vadă la lucru mai mulți pretendenți pentru un loc în lotul UTA-ei, Roland Nagy a acceptat ca echipa sa să fie angrenată un „triunghiular” cu două divizionare a patra. „Suntem în discuții cu destui fotbaliști, pe unii îi cunosc, pe alții nu. Dar, o să-i vedem probabil la „triunghiularul” de la Chișineu Criș, la care participă echipa gazdă și Păulișul”, recunoaște antrenorul „alb-roșiilor”. Până la plecarea în cantonamentul de la Mallnitz (31 iulie – 11 august), utiștii se vor pregăti pe plan local, pe terenul doi al bazei sportive „Motorul”, dar și în sala de forță. În zilele următoare se va definitiva și programul de meciuri amicale.
Numele obligă
Când vine vorba despre obiectivul pentru stagiunea 2014-2015, Roland Nagy nu pomenește încă de promovare. „Cel puțin până acum nu am discutat concret cu condu­cerea clubului despre locul ce ar trebui să-l ocupăm la finalul campionatului. Însă, așteptările ră­mân la fel de mari, iar filozofia mea a fost dintotdeauna să câș­tigăm tot ce se poate. Numele UTA-ei obligă la mai mult, inclusiv să facem un lot mai competitiv. Nu o să mai jucăm cu Sînpetru German sau Șiria, vom întâlni echipe ce se pregătesc zilnic și au jucători de un alt calibru. Chiar dacă nu ni s-a impus sau ni se va impune obiectiv promovarea, trebuie să tindem la primele locuri, iar în paralel să reconstruim o echipă a Aradului pe criterii sănătoase”, a concluzionat tehnicianul „textiliștilor”.

Recomandările redacției