Locuitorii din comuna Hălmăgel au avut parte, sâmbătă, de consultații gratuite, oferite de medici specialiști. Asta, în condițiile în care 30 de medici militari de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara au fost pre­zenți la Lunșoara de Sus, întâlnirea dintre pacienți și medici având loc la Căminul Cultural.
Având în vedere că deplasarea medicilor a avut loc în urma unui parteneriat între Ministerul Apărării, Arhiepiscopia Aradului și Primăria Hălmăgel, la eveniment a participat, printre alții P.S. Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale.
P.S. Emilian Crișanul a fost întâmpinat în comuna Hălmăgel cu pâine și sare de către primarul Mihaela Banci, protopopul Sebișului, preotul paroh Cătălin Tulcan, câteva cadre didactice, un sobor de preoți și credincioși. La rândul său, episcopul vicar le-a mulțumit, susținând că Hălmăgelul este locuit de oameni cu sufletul mare și lăudând frumusețea zonei. Mai trebuie spus că P.S. Emilian Crișanul a stat de vorbă cu sătenii, cărora le-a pus mai multe întrebări. „Ne descurcăm destul de greu, pentru că suntem bătrâni și bolnavi. Ne-au doborât bătrânețile. Toate-toate s-au pus pe noi acum. Nici nu mai știm să le spunem la doctori ce ne doare”, a spus un sătean de 87 de ani.
Peste 300 de consultații
Acțiunea s-a finalizat cu peste 300 de consultații, semn că a fost un real succes, lucru remarcat de toată lumea.
Primarul Mihaela Banci a ținut să precizeze că Primăria Hălmăgel a venit în sprijinul sătenilor atât prin faptul că a pus la dispoziția medicilor Căminul Cultural, cât și ajutându-i să ajungă la Luncșoara. „Acțiunea este organizată de Ministerul Apărării Naționale, în frunte cu domnul ministru Fifor, Arhiepiscopia Aradului și Primăria Hălmăgel, care a pus la dispoziția oamenilor microbuze care să-i transporte la Luncșoara. Trebuie să știți că acțiunea a fost organizată având în vedere că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri”, a declarat Mihaela Banci.
De altfel, Mihaela Banci susține că sătenii au avut ocazia să își facă o serie de investigații, care ar fi costat foarte mult dacă ar fi fost făcute „în civil”. „A fost o acțiune umanitară de mare folos, mai ales că beneficiarii sunt în general vârstnici care nu au fost poate niciodată la medic, din motive pe care numai ei le știu. Acum, niște măicuțe în vârstă m-au întrebat la ce medic să se ducă. Sunt însă oameni cu mult bun-simț și respect. În urma celor peste 300 de consultații centralizate au fost pacienți diagnosticați cu diabet, tensiune arterială, boli reumatice și multe altele. Spre exemplu, în cazul unei persoane s-a descoperit că are glicemia 500. Unora li s-au făcut toate investigațiile gratis. Vă dați seama cât ar fi costat «în civil», dacă ar fi trebuit să plătească? A fost o idee cât se poate de bună ca medicii să vină la noi în comună”, a mai spus primarul.
Totul a plecat de la un preot, fiu al satului
Inițiativa organizării întâlnirii dintre săteni și medicii militari a aparținut unui fiu al satului Luncșoara, părintele Ilie Cristea, care slujește ca preot în comuna Variaș, din județul Timiș. „Oamenii din sat au dus-o greu și trăiesc greu și acum, ocupându-se cu creșterea animalelor. O altă sursă de venit sunt fructele. După deschiderea minei, pomii au început însă, din păcate, să se usuce. Mina s-a închis, dar oamenii au avut mult de suferit. Eu cunosc aceste realități, pentru că sunt de aici”, povestește părintele Cristea. La rândul său, părintele Cătălin Tulcan susține că o astfel de acțiune a fost mai mult decât binevenită. „Aici este viața grea și mulți dintre săteni nu au ajuns să fie văzuți de un medic din această cauză”, a ținut să precizeze preotul.
Sătenii sunt recunoscători
Cum era de așteptat, locuitorii comunei care au avut parte, pentru o zi, de atenția medicilor militari, sunt cum nu se poate mai recunoscători. „Ni s-a dat o mare mână de ajutor prin venirea acestor medici. Nu ar fi rău dacă aceste ac­țiuni se vor organiza și prin alte sate sărace”, susține N.C., o femeie care ne-a rugat să nu-i trecem numele în ziar. „Toată lumea s-a purtat foarte frumos cu noi, ne-au luat de mână și ne-au dus peste tot”, susține un alt sătean.

 

Recomandările redacției