zona

Un cartier cultural, o zonă destinată cazării și gastronomiei regionale, un parc istoric după modelul celui din perioada austro-ungară pe locul fostelor parcări mediane de pe Bulevardul Revoluției, dar și o zonă eco-activă în Cetatea Aradului sunt propunerile pe care municipalitatea are în plan să le dezvolte în urma extinderii actualei zone construite protejate Ansamblul Urban Arad.

Conform unui proiect de hotărâre privind „Planul urbanistic pentru zonă construită protejată, Zona Monumente Protejate Arad“ şi Regulamentul Local de Urbanism aferent, care urmează să fie supus aprobării, joi, într-o ședință ordinară a Consiliului Local Municipal Arad, suprafața zonei este de 610 hectare, în cadrul acesteia delimitându-se 8 zone istorice de referinţă, în funcţie de vechimea ţesutului urban, care au fost subîmpărţite în 57 subzone, unitare prin caracteristicile istorice, urbanistice şi arhitecturale.

Cartierul cultural

Una dintre cele opt zone istorice de referință, în opinia arhitecților este Cartierul Cultural, care va cuprinde instituţii culturale, mici afaceri de creaţie, boutique-uri ale producătorilor locali, cafenele.

„Cartierul cultural va cuprinde trasee intens circulate pietonal cu accent pe Parcul Reconcilierii şi relaţia acestuia cu Turnul de apă. Străzile şi fondul construit aferent cuprinse în cartierul cultural sunt Episcopiei, Chendi, Blaga, Alecsandri, I. Georgescu, Goldiş, Eminescu, Desseanu, parte din I.L. Caragiale, Vârful cu Dor, Transilvaniei, parte din Ceahlău, parte din Ceaikovski, parte din I. Rusu Şirianu“, se arată în Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Zona gastronomiei regionale

A două zonă istorică de referință va fi destinată cazării şi gastronomiei de tip regional, și va putea să cuprindă boutique-uri de hotel, restaurante pe bază produselor regionale.

Această zonă s-a amplasat într-un fond construit ce poate suporta modificări pentru a o susţine și anume în nodul dintre centrul istoric și 3 cartiere, Pârneava, Vlaicu, Bujac, care permite o bună accesibilitate dinspre Aeroportul Arad şi Stația CFR.

Străzile şi fondul construit aferent cuprinse în această zonă sunt Coşbuc, Mărăşeşti, parte din I.L. Caragiale, Gh. Popa, I. Sava.

Comerţ cu mărci înregistrate

Zona destinată activităţilor specifice centrului şi comerţului cu mărci înregistrate internaţional, cea de-a treia din proiect, se referă la obiective de interes public – existente, magazine de retail de renume mondial. Zona s-a prevăzut în arealul de influenţă al Bd. Revoluţiei şi Piaţa Avram Iancu, acolo unde există instituţii de interes general şi comerţul principal central. Arealul destinat comerţului cu mărci înregistrate regional va fi și în Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Catedralei, tangent Piaţa Arenei şi centrul Aradului Nou.

Eco-activităţi în Cetate

Oraşul „eco-activ”, cea de-a patra zonă istorică de referință, are ca scop principal protejarea Cetăţii Aradului, zonificarea propusă în proiect accentuând un areal destinat Cetăţii Aradului în raport cu albia majoră a Mureşului, un areal ce lasă întrepătrunderea activităţilor oraşului eco-activ: amenajări peisagere, plămânul verde, aer-apă-sol, dedicate cetăţenilor, activităţi în aer liber, de promenadă cotidiană, pentru evenimente cheie, pentru un mediu ambiant şi o atmosferă primitoare, în toate anotimpurile, dedicată bunăstării individului şi societăţii.

Această zonă va deveni elementul cheie, de sinteză al oraşului istoric. „Cetatea va acomoda în zidurile, clădirile şi amenajările sale exterioare, spaţii destinate unui complex balneo-climateric, în sensul de circuit liber al pietonului în interiorul Cetăţii, dar și hoteluri din lanţuri internaţionale cu servicii bazate pe centre de sănătate prin tratamente cu apă termală şi complementare, operă, reconstrucţia Bisericii franciscane, alimentaţie publică în regim restaurant, etc“, se mai arată în proiect.

Parcul central

Cea de-a cincea zonă istorică de referință va deveni parcul central al Aradului, pe ambele maluri ale Râului Mureş, la care să aibă acces cetăţenii din toate cartierele perimetrale în primul rând pietonal şi cu bicicleta.

Parcul va fi amenajat şi pentru activităţi diverse de petrecere a timpului în aer liber: locuri de joacă, piste pentru biciclete şi instalaţii pentru sport extrem cu bicicleta, piste de jogging, locuri pentru picnic inclusiv cu pavilioane, alimentaţie publică în noduri de circulaţie.

Poduri noi

A șase zonă prevede amenajarea malului drept al râului Mureş, între Podul Rutier Micălaca şi Podul Rutier Decebal, unde s-au prevăzut următoarele amenajări: pistă de biciclete pe două sensuri la nivelul coronamentului digului de protecţie, pe partea albiei majore, care leagă cartierele perimetrale şi poate fi continuată şi dincolo de podul Decebal, înspre Sud, în relaţia cu Mureşul, spre Cartierul Pârneava, dar şi înspre Aradul Nou, dar și două punți pietonale definitive şi pentru biciclete, pentru accesul la Ştrandul Neptun, una pe locul actualei pasarele de la Terasa Belvedere şi un amplasament nou pentru cea de a doua – în continuarea str. I.C. Bratianu.

S-au mai propus câteva poduri definitive pentru pietoni şi biciclete pentru legătura cu malul stâng şi cu Cetatea Aradului.

Parcul istoric al Aradului

O altă zonă istorică de referință va fi zona mediană B-dul Revoluţiei, unde reglementările urbanistice prevăzute se referă la spaţiul verde dintre cele două sensuri de circulaţie ale bulevardului. Se propune scoaterea parcajului din zona mediană şi amenajarea unui parc liniar care să reia ideea Parcului istoric din perioada austro-ungară a Aradului.

Parcul median va fi prevăzut cu oglinzi de apă iar printe arbori s-au prevăzut alei de promenadă pe fiecare parte cu o lăţime de 2 m însoţite de câte o pistă de biciclete separate prin borduri şi amenajări de vegetaţie joasă.

Recomandările redacției