Casa din Arad care i-a aparținut lui Ștefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, va fi scoasă licitație, pentru ca o strănepoată a acestuia să recupereze 100.000 de euro pe care a împrumutat-o actualului proprietar.

În această casă a avut loc întrunirea Consiliului Naţional Român Central, ocazie cu care s-a stabilit data şi locul în care va avea loc Marea Unire. În prezent, imobilul este într-o stare avansată de degradare, atât în interior, cât şi în exterior.

Profesorul Corneliu Pădurean, președintele Asociaţiei „Ştefan Cicio Pop“ a spus că strănepoata lui Ștefan Cicio Pop, care vrea să-și recupereze banii, locuiește în străinătate. „Acum, acest edificiu cu valoare naţională este scos la mezat de strănepoata lui Ştefan Cicio Pop, care nu are nimic cu România şi istoria ei. De 40 ani trăieşte în străinătate. Deşi a cedat drepturile de cesiune unchiului ei Birtolon Alexandru, fiul fiicei lui Ştefan Cicio Pop, dânsa pretinde returnarea unei sume de 100.000 euro, pe care i-ar fi împrumutat unchiului ei. Pentru a recupera această sumă, a obţinut dreptul de a scoate casa licitaţie“, a spus Corneliu Pădurean.

Președintele Asociației „Ștefan Cicio Pop“ a făcut un apel pentru salvarea acestei clădiri. „Cine plăteşte 150.000 euro, indiferent de etnie, religie sau sex, poate lua casa și să o transforme în orice. Sediul guvernului Transilvaniei din 1918 poate deveni chiar şi salon de masaj erotic. În calitate de preşedinte al Asociaţiei «Ştefan Cicio Pop», solicit soluţii tuturor celor care pot să ni le ofere, tuturor celor care mai simt româneşte, pentru a salva această clădire în care s-a realizat actul de la care se revendică România de azi“, a mai spus Corneliu Pădurean.

Profesorul Pădurean a mai menționat că în această casă, situată în Arad, pe strada Ștefan Cicio Pop, a fost, în toamna anului 1918, sediul guvernului Transilvaniei, a Consiliului Naţional Român Central.

„Aici s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, prin Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În această casă, care era proprietatea lui Ştefan Cicio Pop, s-au întâlnit Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Ioan Suciu şi alţi mari patrioţi români, părinţi ai patriei, care au creat România Mare“, a precizat profesorul Corneliu Pădurean.

Paul Bulzan

Recomandările redacției