castaneToamna se admiră castanii şi se consumă castanele. Micile fructe au atât calităţi nutritive, cât şi medicale, mai puţin cunoscute.

Supliment nutritiv

Împreună cu alunele şi nucile, castanele pot completa regimul tău alimentar.

Turcii au fost primii care au căutat să dea o întrebuinţare castanelor, folosindu-le ca hrană pentru cai, Iar pentru că, adesea, caii bolnavi se însănă toşeau după ce consumau castane, oamenii au ajuns să creadă că acestea au puteri vindecătoare. În fapt, conţinutul mare de amidon al castanelor, căci despre el este vorba, nu este o substanţă vindecătoare, ci una foarte hrănitoare.

Castanele, aliment nutritiv

Datorită aceleiaşi puteri nutritive, cu mai multă vreme în urmă, în vremuri grele, oamenii foloseau castanele măcinate în loc de făină. Cu timpul au început să fie consumate şi ca aliment. Astăzi pot fi găsite sub diferite forme: fierte, prăjite, coapte sau în creme. Conţinutul mare de vitamine antioxidante.

În tradiţia populară se credea că cine poartă o castană în buzunarul de la haină va fi ferit de durerile reumatice. În realitate, lucrurile nu sunt aşa uşor de rezolvat, însă castanele pot ajuta într-adevăr împotriva reumatismului.

Pune 30 de castane la fiert în 5 litri de apă şi lasă-le să fiarbă până când apa scade pe jumătate. Toarnă lichidul astfel obţinut în cada de baie şi repetă băile o dată la două zile ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar. Castanele au un conţinut mare de proteine şi de carbohidraţi şi se folosesc cu succes în scop medicinal de mai multe decenii.

Conţin substanţe antiinflamatoare

Ele mai conţin şi anumite substanţe numite saponozide, cu acţiune antiinflamatoare, care acţionează eficient în problemele venoase, cum sunt şi varicele. După doar câteva zile se pot observa îmbunătăţiri în cazul simptomelor neplăcute, cum sunt durerile, umflăturile sau contracţiile venoase.

Sursa: Unica.ro 

Recomandările redacției