Cât mai costă bătrâneţea la azil

0
97

Persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice se împart în trei categorii: persoane independente, semidependente şi dependente. Costul mediu lunar de întreţinere nu diferă prea mult în funcţie de categorie. Iată costurile, pentru anul 2020, care urmează să fie aprobate la viitoarea şe­dinţă CLM: 3.255 lei pentru persoane dependente; 3.233 lei pentru persoane semidependente; 3.222 lei pentru persoane independente.
Trebuie făcute, însă, câteva precizări, cuprinse în documentul care va fi aprobat în CLM: Persoanele vârstnice care au ve­nituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare; Diferența până la con­- curența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, şi familiile acestora, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege; Persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local, conform prevederilor art.24 alin (2) din Legea 17/2000 cu modificările și completările ulterioare și ale art. 102 alin. (3) din Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale.
În cadrul proiectului sunt prevăzute şi sumele pe care trebuie să le plătească lunar beneficiarii sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad :
1.432 lei contribuție pentru persoanele independente;
1.790 lei contribuție pentru persoanele semidependente;
1.945 lei contribuţia pentru persoanele dependente.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.