În întreaga țară a fost un sfârșit de săptămână de foc. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, atât la București, cât și în marile orașe, pentru a continua protestele împotriva OUG 13/2017, care modifica Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Vineri seara, peste o sută de mii de oameni s-au strând în Piața Victorie, pentru își manifesta nemulțumirea, în timp ce în marile orașe din țară, numărul protestatarilor a fost de ordinul zecilor de mii: Cluj, Timișoara – aproximativ 20.000, Brașov, Iași – aproximativ 10.000, în timp ce la Arad, numărul protestatarilor a fost cuprins, în funcție de surse, între 2.500 și 4.000 de oameni, cu toate că implicarea membriilor PNL a fost mai mult decât consistentă, liberalii și simpatizanții partidului fiind mobilizați cum scrie la carte de echipa de propagandă a primarului Gheorghe Falcă. Acest lucru nu știrbește însă onestitatea arădenilor neimplicați politic, care au considerat de cuviință să iasă în stradă pentru
a-și spune punctul de vedere.
Sâmbătă seara, numărul protestatarilor a crescut, deși premierul Sorin Grindeanu anunțase că inten­ționează să abroge OUG/13. Conform unor surse, la București au fost peste 150.000 de protestatari. 30.000 de oameni au ieșit în stradă la Timișoara și Cluj, 20.000 de oameni au protestat la Sibiu, la Brașov au fost peste 15.000 de protestatari, la Iași numărul nemulțumiților a fost de aproximativ 13.000, la Craiova și Constanța au ieșit la miting aproximativ 10.000 de oameni, în timp ce la Galați s-au mobilizat cam 6.000 de protestatari. Cât despre Arad, au ieșit în stradă maxim 3.000 de oameni, deși după unele surse au fost doar 2.500.
Ca un fapt inedit trebuie spus că dacă inițial nemulțumiții s-au mărginit să protesteze în fața Primăriei și în fața sediului PSD, făcând ulterior câte un marș până la Podgoria și până la Teatru, la ultimele adunări, oamenii au luat-o și pe alte trasee din municipiu, în încercarea de a scoate cât mai mulți arădeni din case. Uitându-ne la cifre și făcând comparație cu alte orașe din țară, se pare că strategia nu a prea fost încununată de succes.
OUG 13/2017 a fost
abrogată…
Pentru a detensiona situația din țară, Guvernul s-a reunit, ieri, într-o ședință, și a abrogat OUG 13/ 2017, așa cum premerul Sorin Grindeanu promisese, cu o zi înainte. Mai mult, conform Mediafax, stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016 au fost declasificate, în condițiile în care Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost modificate, anul trecut, tot prin ordonanţă de urgenţă. Mai mult, Ordonanţa de Urgenţă de Abrogare a OUG 13/2007 a fost publicată duminică în Monitorul Oficial, la scurt timp după încheierea ședinței de guvern.
… protestele continuă
Faptul că guvernanții au abrogat ordonanța nu i-a făcut pe protestatarii din nucleul dur să renunțe. În jurul orei 19, peste 20.000 de manifestanți se aflau în Piața Victoriei din Capitală, în timp ce o mie de persoane protestau în fața Palatului Cotroceni, manifestându-și susținerea față de Guvern. La ora 20.00, numărul manifestanţilor din faţa Guvernului a ajuns la aproximativ 100.000.
Mașină cu lozinci pentru manifestanți
De altfel, românii nemulțumiți au ieșit în stradă și în alte orașe din țară. La Arad, în jurul orei 18.30, în fața Primăriei erau strânse câteva zeci de persoane, care parcă așteptau ceva. Câteva minute mai târziu, o mașină cu numărul de înmatriculare B 38 COR pe care erau lipite o serie de mesaje antiguvernamentale a oprit în fața Palatului Administrativ. Șoferul a pus luminile de avarie, a coborât și a început să descarce câteva cutii cu hârtii pe care erau scrise lozincile care trebuiau arătate de manifestanți, semn că acțiunea de protest a fost cât se poate de spontană și
neoganizată de nimeni.
În jurul orei 20, numărul manifestanților de la Arad a crescut simțitor, aproximativ 1.000 de oameni plecând în marș înspre Teatru, de unde s-au întors înspre Podgoria.

Recomandările redacției