Povestea încă nedoveditului caz de abuz și pedofilie de la Casa Vera Sântana scoate la iveală noi detalii legate de părțile implicate. În timp ce, cazul este anchetat de procurori, Avocatul Poporului a terminat ancheta privind abuzurile acuzate la care ar fi fost supuse fete din acest centru. Varianta poveștii celor care-i apără cu vehemență pe bărbații presupuși abuzatori pare cusută cu ață albă. Și cum am mai arătat și într-un număr trecut al cotidianului nostru, multe dintre cele declarate de foștii angajații centrului „nu pușcă“.

Chiar concluziile formulate de Avocatul Poporului arată că de partea celor cercetați există mari semne de întrebare. Cinci din angajații Casei Vera și-au luat concediu medical când Avocatul Poporului a făcut ancheta. Nu este mai mult decât ciudat, ca toți să se fi îmbolnăvit subit în aceeași perioadă?! În plus, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului i-a fost cerut să pună în aplicare reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetărilor disciplinare în cazul unor angajaţi.

Cazul Casei Vera va fi cu siguranță mult dezbătut și dacă nu vor fi mușamalizate unele lucruri, s-ar putea afla mai multe fapte, poate chiar și nume. Părți implicate care nu vor să fie divulgate au susținut că, din informațiile pe care le au – despre presupusele abuzuri și pedofilie știau mai multe persoane, între care alți copii din acest centru social.

După cum se știe, soții celor două femei angajate la casa din Sântana, jandarmul Adrian Hordilă și Marcel Semidrean, angajat al Companiei de Apă Arad sunt acuzați de pedofilie și abuz în cazul mai multor fete. Faptele celor doi ar fi ieșit la iveală după ce, una dintre copile, acum în vârstă de aproape 14 ani, pe fond de cădere emoțională ar fi mărturisit abuzurile care s-ar fi petrecut în urmă cu câțiva ani, beneficiând de suport psihologic.

Avocatul Poporului cere socoteală

Avocatul Poporului solicită Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetărilor disciplinare în cazul unor angajaţi, după ce, două fete dintr-un centru au formulat acuzaţii de abuzuri sexuale. De asemenea, avocatul Poporului a arătat că a recomandat DGASPC Arad să facă instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective.

A fost necesar să i se ceară direcției să comunice rezultatului cercetării disciplinare interne a şase foști angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera.

Relații sexuale, într-un centru social

De reamintit că, acum câteva săptămâni, la momentul aparției publice a presupuselor fapte abominabile, DGASPC a avut o poziție prin care se apăra de unele acuzați, dar în același timp, declarațiile date indicau lacune. Și ne referim aici la faptul că, Ramona, cea de a doua fată care i-a acuzat pe cei doi bărbați de abuz, aflată ceva vreme într-un centru maternal a rămas însărcinată într-un centru social din subordinea DGASPC, minoră fiind. Practic, dacă o adolescentă rămâne însărcinată în urma unui contact sexual cu o persoană a cărei identitate este sub semnul întrebării, atunci, la ce să ne așteptăm să se întâmple în familii dezorganizate, în cercuri în care educația lipsește, în cercuri obscure. 

La momentul respectiv, când despre Ramona se știa că a rămas gravidă cu un băiat din centru, reprezentanți din conducerea DGASPC Arad au declarat: „La momentul constatării acestei situații (n.a sarcina)– care nu este una normală, personalul din Casa Vera a fost sanționat pentru neglijență în serviciu, inclusiv asitenta medicală. Li s-a dat un avertisment în scris“. Rodica Crainic, director adunct al direcției a vorbit atunci și despre declanșarea cercetării disciplinare. Cu alte cuvinte, o fată minoră rămâne gravidă într-un centru, iar angajaților li se dă… un avertisment scris. 

Declarații cusute cu ață albă

Mai mult, Gheorghe Puia, responsabilul casei a declarat atunci că efectiv nu și-a dat seama că fata ar fi gravidă cu un băiat tot din centru, de 13 ani, până când sarcina nu a fost avansată. Acesta a mai folosit expresia „sarcina a fost spre spate“ pentru a veni în sprijinul celor declarate. Din alte surse am fi înțeles că, totuși nu este clar că fata ar fi rămas însărcinată cu copilul de 13 ani, aflat tot în același centru.  Viorel Enache, fondatorul Asociației SOS Copiii le-a mai luat atunci apărarea angajaților Casei Vera.

Revenind la ancheta derulată de Avocatul Poporului, atât la Casa de tip familial, cât şi la DGASPC Arad, s-a constatat că: „cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera”. „Anterior, printr-o dispoziţie din 1 aprilie 2019 a directorului general al DGASPC Arad, s-a dispus delegarea în Centre pentru persoane adulte cu handicap a celor 6 angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, în vederea îndepărtării acestora de copiii aflaţi cu măsură de protecţie, pe o perioadă de 60 de zile, concomitent cu demararea procedurilor de cercetare disciplinară a acestor angajaţi”, se arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

Alte detalii despre presupușii abuzatori

Responsabilul a rămas să spună la audiere, ce ceilalți nu pot, pentru că… s-au îmbolnăvit.

„Acesta a precizat faptul că, în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de «atacuri de panică». De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz”, arată Avocatul Poporului.

La începutul lunii trecute, Parchetul Militar Timişoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au anunţat că fac cercetări cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra unor minore aflate într-o casă de tip familial din Sântana, după ce au fost reclamaţi un jandarm şi un alt bărbat, ale căror soţii erau angajate ale centrului respectiv.

Surse din rândul anchetatorilor arădeni implicaţi în caz declaraseră atunci, că fata de 14 ani a povestit doar recent ce s-a întâmplat, familiei la care se află cu măsură de plasament, care a decis să depună plângerea penală. Demn de mențiobnat că, fata este în continuare la această familie și că I s-a acordat consiliere psihologică.

Iniţial, plângerea fusese depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş, însă procurorii şi-au declinat competenţa către Parchetul Militar, fiind implicat un jandarm.

Conducerea DGASPC Arad declara: „Am decis la tot personalul din acest centru să fie înlocuit pentru ca vechii angajaţi să nu mai fie în preajma copiilor. Pe parcursul cercetărilor, cei şase angajaţi au fost trimişi în centre pentru persoane adulte şi vor fi cercetaţi disciplinar”, a susținut directorul adjunct al DGASPC Arad, Rodica Crainic.

În luna aprilie, în Casa Vera din Sântana se aflau 12 minori, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.

Faptele încă nedovedite, dar povestite de cele două fete susțin petrecerea unor abuzuri de neimaginat, pedofilie, toate acestea punându-și profund amprenta asupra celor două.

Sursă pentru comunicarea făcută de Avocatul Poporului: Agerpres

Recomandările redacției