aspirinaDin 1899, când a fost descoperită, aspirina nu lipseşte din nici o casă. Iar cercetătorii află, şi în zilele noastre, că ea are atât de multe virtuţi pe cât nici nu s-a bănuit la începuturi.

Ce beneficii are aspirina pentru femei şi bărbaţi

Încă nu se ştie de ce, dar aspirina acţionează diferit asupra celor două sexe:

► pe femei le ajută să-şi reducă riscul de accident vascular cerebral;
► pe bărbaţi îi protejează de criza cardiacă;
► fără „discriminare”, ne apără de boala Alzheimer şi de un număr semnificativ de cancere – cancer colorectal, cancer la sân sensibil la estrogeni, cancere ale pielii.

Aspirina, sănătoasă pentru inimă

De aceea au atâta încredere în ea medicii cardiologi: priza regulată de aspirină reduce cu circa 30% atât riscul de infarct de miocard, cât şi pe cel de recidivă; iar riscul de AVC scade cu aproximativ 25%.

► în doze minime previne formarea plăcilor de aterom (risc de infarct şi accident vascular cerebral).
► în doze medii combate febra şi durerile moderate;
►în doze mari calmează durerile reumatice şi articulare.

Iei aspirină fără prescripţie?

… e bine să ştii că:
► aspirina interacţionează cu alte produse farmaceutice, începând cu antiinflamatoarele nesteroidiene (cum este ibuprofenul) şi continuând cu gama anticoagulantelor;
► poate produce intoxicaţii grave, în special la copii;
► având în vedere toate aceste „detalii”, sfatul nostru este să apelezi la ea doar pe termen scurt, atâta vreme cât nu ai apucat să ajungi la medicul tău şi să îi ceri părerea; ia doze minime şi citeşte cu atenţie prospectul.

Aspirina poate fi periculoasă

Există o opinie larg răspândită, potrivit căreia este normal să luăm, cu toţii, câte o aspirină pe zi. Fals! Dacă nu avem nici unul dintre factorii de risc mai sus amintiţi, este nu doar inutil, ci şi periculos. Pentru că aspirina:

► fluidizează sângele şi sporeşte riscul de accident hemoragic, cerebral şi digestiv (chiar şi în doze mici, luate, chipurile, preventiv);
► din această cauză, este contraindicată în cazurile de ulcer şi maladii hemoragice, dar şi femeilor gravide ori persoanelor alergice la substanţa de bază din aspirină.
► poate declanşa o criză de gută sau de astm, aşa că le este interzisă pacienţilor cu astfel de probleme.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției