Ce se întâmplă cu bugetul județului: administrația stabilește cum împarte banii anul acesta

0
270

Bugetul național abia în aceste zile a fost dezbătut. Ținând cont de evenimentele politice din perioada anterioară am preconizat într-un număr trecut al ziarului nostru că, Aradul va avea un buget conturat și votat, cel mai probabil pe finalul acestei luni – începutul lunii viitoare. Va fi așa dacă nu intervin alte probleme locale care să împiedice aprobarea bugetului județului.

Aleșii județeni au și stabilit următoarea ședință ordinară, pe data de 25 a lunii acesteia, dată la care, de principiu, bugetul județului va sta pe masă pentru a fi votat.
Ca mers al lucrurilor, în mare, administrațiile județe își stabilesc priorități pentru proiectul bugetului, încă din ultimul trimestru al anului trecut.

Primăriile din județ transmit solicitări privind sumele de care au nevoie pentru cofinanţarea anumitor proiecte locale, încă de la finalul anului precedent, pentru ca administrația de județ să țină cont în elaborarea proiectului de buget. Astfel de solicitări se trimit și la început de an,
Dar autoritățile – reprezentanții Consiliul Județean nu au putut stabili clar cum vor împărți banii județului până când nu este cunoscut fondul de bani primit de la centru, adică după aprobarea bugetului național. În consecință, cum aprobarea bugetului statului a tot fost tergiversată și administrațiile sunt în situația de a întârzia, forțat de situație cu aprobarea bugetelor de județe.
Tot pe fondul problemelor de la Guvern, în anii trecuți a existat un precedent când bugetul județului a fost aprobat chiar și la final de martie.

Astfel, cei de la Consiliul Județean lucrează cel mai probabil sub presiunea timpului ca să stabilească pe ce segmente și proiecte se duc cei mai mulți bani, câți sunt pentru primării și cât este necesarul pentru funcționare. Timpul însă nu este cea mai mare presiune pentru administrație, ci proiectele demarate deja, ori cele care urmează să fie demarate anul acesta și pentru care este nevoie de aport financiar.

Anul 2018 a fost unul marcat de atacuri pe tabere politice, pe tema banilor alocați Aradului pentru investiții (sau mai precis pe insuficiența lor).
De menționat că, insuficiența finanțării a dat curs multor probleme, chiar și la plata indemnizațiilor sociale, ori cu fondul de bani destinat pentru plata personalului bugetar. Unele primării au rămas chiar fără bani pentru plata salariilor angajaților unor unități bugetare.

Finanțarea nerambursabilă a compensat tăierile de la centru

Bugetul 2018 a fost numit, pe bună dreptate de conducerea Consiliului Județean, ca fiind „cel mai mic din ultimii 13 ani“. Apăruse atunci chiar ipoteza, justificarea că, Aradul ar fi primit mai puțini bani de la centru, întrucât, CJA avea excedent bugetar din anii precedenți. În realitate, administrația a reușit cu greu să se descurce cu fondul de bani alocat de la nivel central. S-a bazat pe programele de finanțare nerambursabilă.

Bugetul de anul trecut s-a ridicat la aproape 240 de milioane de lei, bani care trebuiau să asigure funcţionarea Consiliului Judeţean şi a tuturor instituţiilor aparţinătoare, între care se numără: Spitalul Judeţean, Compania de Transport și Direcţia Generală de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului. Acum un an, Guvernul a tăiat din bugetul Consiliului Județean, peste 11 milioane de euro, lipsa acestora trebuind a fi acoperită din alte surse – finanțare de la UE.

CJA a reușit să compenseze lipsa banilor de la centru, accesând fonduri pe multe proiecte. Până în prezent au fost parafate, sunt în curs de semnare proiecte ce se ridică la 100 de milioane de euro. De asemenea, după cum am am mai menționat sunt în evaluare pe diferite programe, proiecte de 50 de milioane de euro.
Dacă ar fi să luăm în calcul cifrele, per total, chiar pe fondul tăierilor masive de fonduri de la nivel central, 2018 a fost anul cu cele mai mari proiecte de finanțare, în mare parte pe fonduri europene.
Revenind la bugetul de anul acesta, ca procedură, după elaborarea proiectelor pentru bugetele județelor, acestea trebuie să stea la transparență, abia apoi putând fi supuse aprobării.
Arădenii vor putea ști cum vor fi împărțiți banii județului, cel mai probabil spre finele acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.