În 2014, judeţul Arad a fost parte componentă a trei perimetre de explorare a resurselor de petrol şi gaze convenţionale, o parte din lucrările propriu-zise de cercetare a subsolului urmând să înceapă în următorul an. Deşi divergențele dintre companiile de prospectare şi grupurile de activişti, cu privire la corectitudinea acestor proiecte, au fost intens mediatizate, conform legislaţiei şi strategiei de dezvoltare a infrastructurii energetice a României, procesul de explorare este deosebit de important pentru progresul economic al ţării.

 

Prin urmare, în această perioadă, locuitorii mai multor comunităţi din judeţul Arad au fost sau urmează să fie contactaţi pentru a începe o colaborare de scurtă durată cu firmele de prospectare. Reprezentanţii companiilor care furnizează servicii de prospectare susţin că acestea sunt și oportunităţi care aduc beneficii proprietarilor de terenuri. În schimbul accesului pe pământurile lor, aceștia primesc o sumă de bani și compensarea eventualelor daune temporare.În plus, în timpul sau după finalizarea lucrărilor, localnicii își pot desfășura activitățile agricole fără nicio problemă și cu o productivitate la fel de mare ca înainte.

Sumele de bani sunt oferite în urma unui calcul care include suprafaţa terenului, preţul pieței pentru cultura respectivă şi producţia la hectar. În caz de daune temporare, acestea sunt compensate ulterior, toate măsurile și calculele fiind în avantajul proprietarului. Ca timp de lucru, acesta depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul lucrării, metoda folosită sau chiar condițiile meteo. În unele cazuri ajung câteva ore, în altele este nevoie de câteva zile.

În judeţul Arad, companiile de prospectare vor utiliza doar echipamentele de vibrare, întrucât lucrările se desfăşoară pe terenuri mari, aflate la depărtare de locuinţele oamenilor sau orice alte clădiri. Vibratorul este un utilaj care operează prin coborârea pe pământ a unei plăci metalice, care transmite unde elastice în interiorul pământului. La suprafață, senzația este similară cu trecerea unui camion mai mare pe stradă. Undele transmise în interiorul pământului sunt captate de echipamente denumite geofoni, care sunt plasați la suprafață pentru arecepționa informația, iar apoi o transmit mai departe stației de înregistrare.

Fiecare proiect are toate avizele necesare din partea instituțiilor competente și se depun eforturi pentru contactarea tuturor proprietarilor de terenuri sau a arendașilor. Pentru a identifica aparţinătorii terenurilor încadrate în perimetrele de cercetare, companiile apelează la arhivele de cadastru şi la datele publice pe care le pot obţine de la autorităţile locale.

 

Pentru online:

Puteți urmări în acest filmuleț modul în care functionează vibratoarele:

www.youtube.com/embed/Qg95M9OGIf0

 

Recomandările redacției