minoritat1

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad a avut loc, sâmbătă pe parcursul întregii zile, şi a cuprins un simpozion, o paradă a portului popular, un spectacol, dar şi o expoziţie de obiecte şi produse tradiţionale.

Evenimentul a debutat în sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ cu simpozionul “Personalităţi ale minorităţilor care au contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural al Aradului”.

În cadrul simpozionului au fost evidenţiate o serie de personalităţi cum ar fi rabinul Aaron Chorin, cel care a înfiinţat sinagoga neologă din Arad, Csiki Gergely, dramaturg maghiar şi Otto Greffner, organizator al învăţământului german din judeţul Arad şi autor al primelor monografii despre cetăţile medievale din zona Aradului.

 

Parada portului popular în centrul Aradului

Programul festivalului a continuat cu o paradă a portului popular, care s-a desfăşurat în centrul Aradului, pe un traseu cuprins între Palatul Administrativ și Teatrul Clasic „Ioan Slavici“.

Minoritățile au fost reprezentate de câte un grup sau ansamblu folcloric. Pe traseu, participanţii la paradă, copii şi tineri, cu vârste între 5 şi 20 de ani, au fost aplaudați, filmaţi și fotografiați de trecători.

De asemenea, numeroşi arădeni au urmărit parada de la balcoanele clădirilor din centrul orașului.

La paradă a participat Fanfara minerilor din oraşul Pecs (Ungaria), dar şi ansamblul Gik Banat Pionir din Zrenjanin (Serbia), aceştia din urmă atrăgând privirile celor de pe stradă datorită costumelor populare autentice, vechi de sute de ani.

 

Spectacolul minorităţilor

Festivalul Minorităţilor Naţionale s-a închiat cu un spectacol folcloric. Pe scena special amenajată în Parcul Eminescu au urcat ansamblurile şi formaţiile minorităţilor din județ.

Ansamblul Gik Banat Pionir din Zrenjanin a prezentat un program de cântece şi dansuri tradiţionale din Serbia, aceştia schimbând trei rânduri de costume populare.

De asemenea, comunităţile minorităţilor au fost reprezentate de ansamblurile proprii, respective ansamblul „Kolo“, care a prezentat cântece și dansuri populare tradiţionale sîrbeşti, asamblul Sálašan din Nădlac, care a prezentat dansuri populare slovăceşti, ansamblul Asociaţiei Bălgărce din Vinga, care a prezentat dansuri populare tradiționale bulgăreşti, formaţia de dansuri a Cercului Cultural Banat-Ja, cu mai multe suite de dansuri populare tradiţionale germane, ansamblul de dansuri populare maghiare al Colegiului Național „Csiki Gergely” din Arad, formaţia de dansuri trandiţionale ţigăneşti a Centrului „Curcubeul” din Arad, grupul vocal ,,Speranţa” al Şcolii Gimnaziale din Târnova, cu cântece tradiţionale din Ucraina.

Pe scenă au urcat şi dansatorii ansamblului „Zestrea” din Şagu şi componenţii grupului “Sânzâienele” al Şcolii Populare de Arte Arad.

Spectacolul s-a încheiat cu un recital al Fanfarei minerilor din oraşul Pecs, care au prezentat spectatorilor mai multe piese din repertoriul lor.

 

Expoziţie de obiecte şi produse tradiţionale

În Parcul Eminescu au mai fost amenajate, în timpul desfășurării festivalului, standuri de prezentare a minorităţilor, cu obiecte şi produse tradiţionale, dar și ateliere de creaţie (pictură, artizanat). Astfel, au fost expuse costume populare, broderii, ştergare confecţionate manual, dar şi găluşte slovăceşti, pită de Pecica, dulciuri de casă de la Lipova, turtă dulce de la Zerind, pălincă.

De asemenea, Centrul de Transfuzii Sanguine Arad a promovat, în cadrul expoziţiei, donarea de celule stem hematopoietice.

Recomandările redacției