Nistor Isai Faur, pedofilul recidivist, devenit celebru pentru reclamaţiile sale, a dat Statul Român în judecată şi a cerut despăgubiri morale pentru condiţiile de detenţie improprii din penitenciarele Arad şi Timişoara. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în favoarea deţinutului şi a decis ca Faur să fie despăgubit cu suma de 3.900 de euro.

Nistor Isai Faur, în vârstă de 50 de ani, este născut în Arad şi în prezent, îşi execută pedeapsa în Penitenciarul din municipiu. Petentul a fost iniţial încarcerat în penitenciarul din Arad, dar în cursul anului 2009 a fost mutat la Timişoara. Acesta susţine că, în ambele unităţi de detenţie, a fost introdus în celule supraaglomerate, de asemenea mai susţine că, deşi el e nefumător, a fost nevoit să împartă celula cu fumători. A depus mai multe plângeri în acest sens, susţinând că a avut probleme de sănătate din cauza fumului inhalat de la ceilalţi deţinuţi. Printr-o decizie a Judecătoriei Arad, din data de 12 aprilie 2005 instanta a admis una dintre cereri şi a decis plasarea condamnatului într-o celulă de nefumători. Petentul susţine că această decizie nu a fost luată în seamă de autorităţile penitenciarului. De asemenea, petentul s-a plâns de fumul pe care a fost nevoit să-l suporte în mijlocul de transport al penitenciarului. În acest sens, a înaintat o declaraţie semnată de un alt deţinut în 5 mai 2009.

Daune pentru situaţia de la Timişoara

Petentul, reprezentat de Isabela Rabotka, avocat al Baroului Arad, s-a dresat CEDO, invocând articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte suprapopularea celulelor penitenciarelor din Arad şi Timişoara.  „Consider ca fiind importantă respectarea drepturilor omului pentru cei aflați în penitenciare, în limitele hotărârilor judecătorești cum ar fi dreptul la viață, la sănătate și la siguranță personală, însă nu pot spune fără regret că m-aș fi bucurat ca CEDO să se fi aplecat cu aceași apetență și asupra dosarelor foștilor deținuți politic. Astfel Curtea a primit și respins de la Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici – Luptători Anticomunişti, trei volume de documente în care erau arătate crimele săvârşite de regimul comunist din România între anii 1945-1989, fiind precizate nominal peste 3.000 de omucideri identificate până în prezent numai în temniţele politice din această perioadă, precum şi autorii acestor crime, dar şi condiţiile inumane de detenţie şi muncă forţată la care au fost supuşi deţinuţii politici anticomunişti”, a ţinut să precizeze Isabela Rabotka.

Magistraţii europeni au avut de hotărât dacă petentul a fost deţinut în condiţii inumane şi denigrante, dacă a fost încălcat articolul 3 al Convenţiei în ceea ce priveşte suprapopularea celulelor din penitenciarele din Arad şi Timişoara şi dacă nu a existat o separare atât în celulele de fumători şi nefumători cât şi în autoutilitara cu care au fost transportaţi.

Curtea s-a pronunţat în data de 21 iunie 2016, cu privire la acest caz, hotărând că, în penitenciarul din Timişoara, Faur a fost deţinut într-un spaţiu limitat şi că nu a existat o separare a fumătorilor de nefumători.  Petentul a pretins despăgubiri materiale în valoare de un milion de euro şi 300 de euro lunar până la sfârşitul vieţii pentru a compensa faptul că a fost expus unui mediu toxic.  Curtea a decis că în cazul lui Faur a fost încălcat articolul 3 al Convenţiei europene, cu privire la condiţiile de detenţie din penintenciarul Timişoara, obligând statul român să-i plătească daune în valoare de 3.900 de euro, în termen de trei luni.

Trebuie spus că ulterior deciziei CEDO care i-a fost favorabilă lui Isai, penitenciarele din ţară se confruntă cu revolte ale deţinuţilor. Aceştia se plâng de condiţiile grele în care sunt încarceraţi. Cu toate acestea trebuie menţionat că la Arad sau Timişoara, condiţiile sunt net superioare faţă de alte unităţi de detenţie, precum Iaşi sau Poarta Albă.

Reclamaţii peste reclamaţii

Faur este cunoscut în închisorile în care a fost încarcerat pentru faptul că refuză mâncarea, din cauză că nu i se asigură o celulă în care să stea singur şi datorită calităţii pâinii, care i-ar fi dăunat sănătăţii. Faur Nistor Isai a mai reclamat că nu i s-a dus bagajul aşa cum ar fi vrut el, că a fost bărbierit fără voia lui sau că duşul este prea departe de celulă. De asemenea, a mai făcut plângere împotriva conducerii Curţii de Apel Timişoara, împotriva ministrului Sănătăţii, a ministrului Mediului şi a şefului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, potrivit adevărul.ro.

Printr-o decizie definitivă a Tribunalului Arad, din data de 21 martie 2001, instanţa l-a condamnat pe Faur pentru viol asupra unui minor, la 13 ani de închisoare, acesta executând o pedeapsă de 10 ani, din 21.01.2001 până în 24.05.2011, când a fost eliberat condiţionat. În 11 iulie 2013, acesta a fost din nou arestat, urmând o nouă condamnare pentru violul asupra două minore, de cinci, respectiv şase ani şi a fost încarcerat în penitenciarul Colibaşi.

Recomandările redacției