someriCei mai mulţi şomeri arădeni nu au terminat liceul – aceasta este concluzia statisticienilor. Fie că sunt şomeri susţinuţi de stat cu indemnizaţie, ori figurează cu acest statut în evidenţele agenţiei forţelor de muncă, doar pentru a avea şanse de angajare, miile de şomeri ai Aradului au studii medii. Mai precis, datele provenite de la Direcţia Judeţeană de Statistică arată că, la începutul lunii martie a anului, din 7.358 de şomeri arădeni, 5484 sunt persoane care au terminat patru clase, ciclul gimnazial, ori şcoala profesională. Adică, aproximativ 70 la sută din şomeri nu au bacalaureat. Potrivit statisticii, şomerii cu liceu sunt 1.238 în timp ce, din rândul absolvenţilor de studii superioare, în lista şomerilor s-au regăsit doar 636 de persoane. Mulţi dintre tinerii arădeni care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul au îngroşat rândurile şomerilor.
Trebuie spus că, oficial, Aradul are în prezent sub 7.000 de şomeri însă, în realitate, numărul acestora este cu mult mai mare. Printr-un proiect de evidenţiere a şomajului neînregistrat, arădenii fără loc de muncă ce nu au mai fost în evidenţa autorităţilor ar urma în viitor să fie trecuţi în evidenţe.
Demn de menţionat este că, la nivelul judeţului nostru, gradul de alfabetizare a crescut semnificativ în ultimii 10 ani. La Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din 2011, aproape 4.000 de arădeni s-au declarat analfabeţi, iar acum 12 ani, peste 10 mii de locuitori recunoşteau că nu ştiu să scrie şi să citească. În concluzie, în toţi aceşti ani, numărul arădenilor care au învăţat carte a crescut. La recensământul din 2011, doar 8.500 de arădeni se declarau ca fiind fără nicio şcoală absolvită, asta neînsemnând însă că, aceştia nu ştiu că citească ori să socotească. Prin comparaţia datelor de la recensăminte reiese că şi gradul de şcolarizare este cu mult mai ridicat decât în trecut.

Recomandările redacției