moise

Frumoasa clădire a rămas fără îngrijitori

Colegiul Naţional Moise Nicoară este de departe considerat cel mai bun liceu din Arad. Rata de promovare la examenul naţional de bacalaureat este aproape întotdeauna de 100%, însă nu acesta reprezintă punctul forte al colegiului. Aici se înscriu cei mai buni elevi din judeţul Arad, iar la finalul cursurilor majoritatea urmează o formă de învăţământ superior. Mai mult, 20 la sută dintre absolvenţi urmează cursurile unor universităţi din străinătate.

Cei o mie de elevi ai liceului sunt invidiaţi şi pentru clădirea în care îşi susţin orele. Clădirea liceului, care este monument istoric cu o vechime de 140 de ani, a fost reabilitată complet, cu peste 11 milioane de euro, aproape întreaga suma fiind provenită din fonduri europene.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, investiţia este cea mai mare în reabilitarea unei clădiri din sistemul educaţional din vestul ţării. Lucrările au constat atât în renovarea faţadelor, a interioarelor, înlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, cât şi modernizarea liceului prin dotarea cu mobilier nou, echipamente IT sau amenajarea de săli noi de studiu, divertisment şi sport.

Finanţarea a asigurat şi amenajarea unui observator astronomic, care va intra în circuitul public. De asemeneea, a fost construit un lift exterior, în curtea principală, care asigură accesul persoanelor cu dizabilităţi la toate nivelele imobilului.

Subsolurile clădirii au fost amenajate pentru activităţi extraşcolare: săli de muzică, club foto, teatru, sala de proiecţie filme, săli sport (box, tenis de masă, fitnes , biliard) şi bloc alimentar.

Cu toate acestea, deşi şcoala a fost modernizată în stil European, este nevoită să funcţioneze după reguli mioritice. Ditamai colegiul naţional nu are nici măcar o femeie de serviciu. „Ultima femeie de serviciu pe care am avut-o a ieşit la pensie. Din fericire, femeia a acceptat să ne ajute benevol până când vom reuşi să scoatem postul la concurs. Noi am solicitat Primăriei aprobarea pentru angajare, iar acum aşteptăm răspunsul. Patru locuri au fost eliberate prin pensionare. Copiii şi diriginţii se ocupă de păstrarea curăţeniei, în timp ce femeia de serviciu are în sarcină holurile şi toaletele. S-a ajuns în această situaţie datorită faptului că nu există bază legală pentru angajare din cauza depăşirii costurilor standard“, ne-a declarat prof. Maior Csaba, directorul şcolii.

Recomandările redacției