În orânduirea comunistă căzută pe capul românilor, imediat după terminarea războiului, în lumea ziariștilor, în presă, erau două cutume. Doar două, deoarece presa nu era presă, era gazetă de perete, iar ziariștii în marea lor majoritate erau activiști. Știrile oglindeau activitatea eroicei clase muncitoare, apoi a țărănimii colectiviste, în rest cultura realismului socialist. Urmau  reportaje din capitalismul în putrefacție și știri din țările socialiste, bunăoară la Praga a înflorit liliacul, dar și la Budapesta la fel, la Sofia n-a înflorit liliacul, acolo a înflorit castravetele etc, etc. Și cum presa era mică și plăpândă, televiziunea la fel, abia de aveau loc pentru publicitate, îmi amintesc cum se ofertau pentru toți tovarășii de la orașe și sate: „Cumpărați poduri rulante tovarăși!” ori foarte inspiratele reclame: „Cumpărați locomotive diesel-electrice!”

Toți tovarășii ziariști lucrau, măi frate, după îndemnul partidului, după cele două porunci:

  1. Tovarăși scrieți ce vedeți!
  2. Dar vedeți ce scrieți!!!

După Revoluție am scăpat de dictatură, am devenit liberi, și…

Am apucat să ajungem și noi în capitalism, chiar și de două ori pe săptămână, nu la doi ani odată, ca în comunism. Chestia era că atunci pașaportul era la poliție și se elibera când aveai dreptul să treci prin vamă, iar astăzi pașapoartele sunt la noi, dar pleci când ai bani, ori să faci bani. Prima constatare a fost că lumea capitalistă era în putrefacția, cum spunea partidul, dar mirosea atât de frumos!!!

În capitalismul românesc, de la început, erai liber, la serviciu cutumele  nu mai erau cele din comunism, nuuuu, acum erau altele. Indiferent că erai angajat la ziar, în multinațională, indiferent unde, la CFR ori la Poștă, la Spital ori Primărie, la Vamă ori la Poliție, la Carmangerie ori la hotel, cele cinci porunci erau:

  1. Să nu gândeș
  2. Dacă gândești să nu spui.
  3. Dacă spui, să nu scrii.
  4. Dacă scrii, să nu semnezi.
  5. Dacă semnezi, să nu te miri.

Și când te gândești ce am mai câștigat pe deasupra, am câștigat PS-ul, tableta, mobilul și multe, multe posibilități de comunicare. Circulă veștile, bucuriile și catastrofele. După atâtea observatoare și buletine de știri, comentarii și discuții cu invitații, știi că, în mod sigur, după un lung șir de nenorociri urmează și câte o catastrofă. Culmea, și din televizor ori din tabletă afli că la Praga a înflorit liliacul, și,  la Sofia s-au cules castraveții…

Recomandările redacției