antidrogCentrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Arad (CPECA) informează arădenii despre serviciile oferite, atât în ceea ce priveşte combaterea dependenţei şi consumului de droguri, cât şi într-ajutorarea consumatorilor de alcool şi tutun. Astfel, centrul oferă  servicii de evaluare (medicală, psihologică şi socială) a consumatorilor de tutun, alcool şi droguri, dar şi servicii de asistenţă medicală (colaborează cu unităţi medicale în care se desfăşoară programe terapeutice specifice pentru tratamentul dependenţei de tutun, alcool şi droguri).
Asistenţa dependenţei de droguri trebuie considerată ca o multitudine de servicii începând de la servicii de complexitate mică, în care complicaţiile generate de consumul de droguri sunt minime, până la cazurile de mare complexitate. Asistenţa consumatorilor de droguri are trei scopuri: reducerea sau întreruperea consumului de droguri; reducerea frecvenţei şi severităţii recăderilor; dezvoltarea abilităţilor psiho­- emoţionale necesare recuperării . „Organizarea asistenţei este o îmbinare de intervenţii terapeutice care acoperă totalitatea serviciilor destinate consumatorului de droguri în funcţie de necesităţile acestuia. Planificarea tratamentului va cuprinde obiective medicale, psihologice şi sociale”, a declarat Dacian Bîşcă, coordonator CPECA.
La nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, există beneficiari care se adresează benevol, de cele mai multe ori sub presiunea familiei şi persoane care vin deoarece se solicită evaluarea acestora de către alte instituţii, respectiv Serviciul de Probaţiune, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.  Majoritatea consumatorilor aflaţi în asistenţă în prezent s-au adresat benevol, fiind dependenţi de alcool. Pentru aceştia se fac evaluări pe trei arii, respectiv medical, psihologic şi social şi are loc integrarea într-un circuit  terapeutic de asistenţă. De asemenea aceştia beneficiază de tratament medicamentos gratuit. Majoritatea evaluărilor me­dicale solicitate  de  Serviciul de Probaţiune Arad, sunt pentru consumul de canabis.
De la începutul anului până în prezent s-a intervenit în 36 de cazuri, nouă persoane având nevoie de sprijin. Astfel, s-au realizat şase evaluri şi s-au organizat 21 de şedinţe de consiliere. Vârsta beneficiarilor  acestor servicii este cuprinsă între 16 şi 44 ani, iar substanţele pentru care sunt oferite servicii au fost alcool, ecstasy, canabis, heroină şi substanţe noi, cu proprietăţi psihoactive.
Claudia Gavra

Recomandările redacției