Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog îşi deschide porţile spre a oferi asistenţă arădenilor care doresc să învingă dependenţa de substanţe, de la nicotină până la droguri puternice. Asistenţa dependenţei de droguri reprezintă servicii de complexitate mică, în care complicaţiile generate de consumul de droguri sunt minime, până la cazurile de mare complexitate.
Situaţia serviciilor acordate de la înce­putul anului până în prezent este următoarea: numărul total al serviciilor acordate: 36; numărul total de beneficiari: 9; nu­mă­rul evaluărilor realizate: 6; numărul şedinţelor de consiliere: 21. Vârsta benefici­- arilor este cuprinsă între 16 şi 44 de ani.
Asistenţa consumatorilor de droguri are trei scopuri: reducerea sau întreruperea consumului de droguri, reducerea frecvenţei si severităţii recăderilor şi dezvoltarea abilităţilor psihoemoţionale necesare recuperării. Aceasta constă în planificarea ariilor cheie precum evaluarea prealabila a pacientului, includerea, trimiterea, ieşirea din tratament.
Planificarea tratamentului cuprinde obiective medicale, psihologice şi sociale. Evaluarea este piesa esenţială a tratamentului dependentei de droguri. În cazul în care condiţia medicală sau psihiatrică este severă se acordă prioritate stabilizării acesteia, iar tratamentul dependenţei de droguri se va relua după obţinerea stabilizării, astfel încât problema cea mai severă este considerată prioritară. (C.G.)

Recomandările redacției