centruSpecialiştii  în arhitectură care au realizat Studiul privind coerenţa imaginii urbane a zonei construite protejate a municipiului Arad au ajuns la concluzia că fostul boulevard al oraşului, pe vremuri, un spaţiu reprezentantiv al oraşului, are în prezent o imagine dezolantă

Din acelaşi document mai reiese faptul că, centrul Aradului este “sufocat” de cafenele şi îi lipsesc cofetăriile şi restaurantele.

“Imaginea de astăzi a bulevardului vorbeşte despre o comunitate retractilă, cu locuitori care dispar după apusul soarelui, în care aglomeraţia socializării benevole a fost înlocuită de aglometarea signalisticii publicitare, de fragmentarea parterelor, şi de peticeala cromatică a intervenţiilor la faţade”, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte prezenţa cafenelelor în centrul oraşului, specialiştii au ajuns la concluzia că imaginea acestora este diminuată de terasele masive.

“Cafenelele au rămas, dar sunt campioane ale abuzului de signalistică, inclusiv prin terasele masive care obturează faţada. Restaurantele sunt foarte puţine, cofetăriile altă dată iconice s-au restrâns sau au dispărut iar atelierele fotografice, altădată spaţii ale interacţiunii personale, sunt şi ele performere prin firme şi vitrine, ale unei agresiuni lipsite de gust asupra faţadelor, trecătorilor şi, până la urmă, clienţilor”, se mai precizează în studiu.

Autorii studiului consideră că acest fenomen se datorează nu doar unor schimbări în ritmul de viaţă, programul de muncă, preferinţele generale, de la cele vestimentare la cele culinare, ale locuitorilor ci şi faptului că bulevardul central şi zona istorică nu mai poartă mărcile signalistice care să delimiteze coerent zona ca fiind dedicată unui anumit tip de consum.

În opinia specialiştilor care au elaborat acest sudiu, în Arad, există un caz-şcoală care susţine această abordare, şi anume cel al sălilor jocurilor de noroc de pe bulevard, semnalizate abuziv, faţă de arhitectură şi prin ferestrele oarbe faţă de trecători.

Aceste săli au înlocuit afaceri mult mai ofertante pentru viaţa comunităţii, cum ar fi restaurantele.

“Centrul Aradului nefiind delimitat prin signalistică drept spaţiu de loisir şi relaxare sau al achiziţiei de bunuri de larg consum cu valoare adăugată mare, astăzi, o sală de jocuri de noroc îşi găseşte aproape natural locul între o bancă şi o cafenea, toate trei abuzând arhitectura şi disturbând imaginea urbană. Cu alte cuvinte, dacă imaginea urbană a centrului ar deveni coerentă printr-un anumit tip de plastică a mijloacelor publicitare, centrul oraşului ar elimina, ca pe un corp străin, acest tip de afacere”, se menţionează în studiu.

Specialiştii sunt de părere că  în cazul în care s-ar implementa acest studiu, transformarea imaginii urbane prin impunerea unor reguli de coerenţă va produce şi schimbarea tipului de comerţ realizat în zona centrală a oraşului, iar prin aceasta, în cele din urmă, modificări în stilul de viaţă urbană.

  • analfabet spune:

    Cuvântul «signalistică» nu a fost găsit, dar am găsit următoarele 4 cuvinte apropiate: simbolistică | analistică | jurnalistică | criminalistică. Copyright (C) 2004-2014 DEX online (http://dexonline.ro)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției