Green-Hose-3-864x400_cAradul va avea în curând un centru educaţional şi de promovare în domeniul mediului, construit din bani europeni, pe un proiect transfrontalier. Este vorba de Green House – Centrul de Informare şi Educare în Protecţia Mediului, amenajat în tabăra de tineret de la Căsoaia. În această vară, centrul ar urma să fie finalizat.

Proiectul „Casa Verde” – crearea unui centru de informare şi educare în protecţia mediului, este realizat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, în baza contractului de finanţare HURO 1101/005/1.3.1, parteneri în implementarea proiectului fiind oraşul maghiar Mako – în calitate de lider de proiect şi Centrul Cultural Judeţean Arad –  în calitate de partener de proiect. În total, investiția se ridică la 775.464,70 euro, din care 433.420.92 de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene și 66.287 de euro – finanţarea nerambursabilă de la Guvernul României.

Proiectul ar urma să contribuie la conservarea şi protecţia mediului, prin înfiinţarea Centrului de Educare şi Informare în Protecţia Mediului în Tabăra de Copii şi tineret de la Casoaia, aflată în administrarea Centrului Cultural Judeţean Arad. De asemenea, activitățile centrului ar urma să promoveze tradițiile și meșteșugurile populare zonale.

Astfel, centrul va dispune de o sală de conferinţe de 150 locuri, bucătărie complet utilată şi posibilităţi de cazare, în care se vor desfăşura activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţia mediului, începând de la cursuri, seminarii şi conferinţe, până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru. Pănă în prezent, implementarea proiectului şi gradul de îndeplinire a obiectivelor acestuia se află la un procent de 80 la sută.

În ceea ce priveşte construcţia clădirii care va gazdui conferinţele, seminariile şi cursurile din domeniului ecologiei şi protecţiei mediului, aceasta este realizată în procent de 75 la sută.

În cadrul centrului se vor ține cursuri de educație ecologică, ateliere practice cu tematici variate, ateliere practice de olărit, pictură pe lemn şi sticlă, împletituri din nuiele, ţesături din materiale naturale şi tehnici tradiţionale de prelucrare a fibrelor textile, tehnici tradiţionale de construcţii si arhitectură locală.

 

Recomandările redacției