oituzSunt trimiși la cerșit de proprii părinți. Sau provin din familii dezorganizate, al căror fond haotic nu le permite să înțeleagă ce înseamnă exact „mamă” și „tată”. Copilăria înseamnă rătăcire într-o tranziție românească pe care nu ei au provocat-o, dar printre hățișurile căreia sunt nevoiți să răzbească.

Centrul de Plasament Oituz din Arad le oferă acestor copii care merg către adolescență o șansă.

„Să-i vedem realizați!”

Centrul de Plasament Oituz asigură asistenţă de specialitate, sprijin, supraveghere şi îndrumare copilului care săvârşeşte fapte penale, dar nu răspunde penal, copilului traficat, migrat, repatriat şi exploatat, precum şi altor categorii de copii aflaţi în dificultate.

În cadrul centrului, se asigură găzduire, îngrijire, întreţinere şi educare pentru 14 copii luaţi în evidenţă, pe baza hotărârii comisiei pentru protecţia copilului sau a instanţei, în conformitate cu prevederile legale.

Toți beneficiarii centrului urmează câte o formă de învățământ, unii la școala specială, alții la licee. Iar două fete și muncesc.

 „Copiii care vin  la noi pe baza unei hotărâri judecătorești, au vârste cuprinse între 11 și 26 de ani. Rămân la noi până fac o formă de învățământ la zi, apoi sunt redirecționați, fie prin reintegrare în familie, fie către un cămin social. Noi trebuie să-i conștientizăm că dacă nu merg la muncă și nu au grijă de ei după terminarea studiilor, pot ajunge delincvenţi. Noi ne implicăm, îi socializăm și vrem să le fie bine, vrem să le facem deprinderi de viață independentă”, explică Florentina Popa, șefa Centrului de Plasament Oituz.

„Au nevoie multă de afectivitate, iar dorința noastră e să-i vedem pe copii realizați și integrați în familia lor socială. Să-i punem pe calea cea dreaptă”, completează Corina Boițiu, consilier.

„Echipa” centrului mai include încă trei consilieri, Simona Caba, Gabriela Huzsvar și Andrei Stretcu.

Împreună, de Paști

Un proiect care va fi derulat pentru copiii din acest centrul este legat de Sărbătorile de Paști. Miercuri, la Palatul Copiilor (instituție parteneră a Centrului, alături de Facultatea de Asistență Socială de la Universitatea „Aurel Vlaicu” și Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”), copii de la „Oituz” vor avea un cadru menit să-i facă să simtă cu adevărat Sărbătoarea Învierii.

„Dorim să-i facem să vadă cum e să sărbătorească Sfintele Paști cu ouă roșii, desene, picturi, aproape de ce se întâmplă într-o familie. Să vadă altfel lucrurile. E un pas pentru ce urmează, pentru că ei nu se descurcă după ce ies din Centru, nu știu cum să-și organizeze viața”, subliniază Florentina Popa, care le-a pregătit celor majori, cu ajutorul Clubului Lyons, și o excursie în Grecia.

Reușitele

Bucuria mare a celor care conduc centrul e să-i vadă pe copii că reușesc să-și găsească drumul în viață. Una din fetele care au trecut pe la „Oituz” a terminat liceul, a absolvit și şcoala post-liceală cu profil sanitar, iar acum are familia ei. O altă fată s-a integrat în blocul social, a intrat în activitatea voluntariatului și se descurcă.

Centrul de plasament Oituz este subordonat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad(DGASPC). Conducerea Direcției a fost recent preluată de Viorel Enache, director general interimar, alături de care se regăsesc Rodica Crainic, director general adjunct și Sorin Macavei, șef serviciu.

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției