Centrul de Screening Mamar a ajuns la o mie de paciente examinate

0
201
Nurse with young women having a mammography

Centrul de Screening Mamar deschis de Consiliul Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a ajuns, ieri, la o mie de paciente examinate gratuit. Centrul a fost deschis în iulie anul trecut și se află în Arad, pe strada Cocorilor, la numărul 57.
„Am sărbătorit astăzi pacienta cu numărul 1.000 care a apelat la screeningul mamar gratuit, oferit de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș».Programul a fost lansat în vara anului trecut, după ce am vizitat spitale din Bekescsaba, Ungaria, unde acest proiect de screening are mare succes. Am fost acolo împreună cu rectorul UVVG, Coralia Cotoraci, cu care am decis să implementăm programul și la Arad. Am lansat programul în iulie 2017. După opt luni avem 1.000 de paciente. Ținta noastră o reprezintă 5.000 de examinări. Consiliul Județean administrează sistemul de sănătate publică a județului Arad. Din anul 2010, am investit 27 de milioane de euro în Spitalul Clinic Județean de Urgență. În strategia pe care ne-am fă- cut-o am decis însă că trebuie să punem accentul, în paralel, pe prevenție. În discuțiile pe care le-am avut cu președintele Universității de Vest «Vasile Goldiș», prof.univ.dr. Aurel Ardelean, am convenit să încercăm dezvoltarea acestui proiect, chiar cu realizarea unui centru de cercetări în domeniul oncologic. Având în vedere că incidența cazurilor de cancer în județul Arad este foarte mare, am depus un proiect pentru construirea unui Spital de Oncologie. Am fost anunțați că proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
De menționat că arădencele care doresc pot beneficia aici de investigații gratuite pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân.
Grup țintă bine determinat
Potrivit medicilor, grupul țintă este reprezentat de femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, având în vedere că vârsta este cel mai mare factor de risc în apariția cancerului mamar. „Mă bucur că arădencele au realizat cât de importante sunt aceste mamografii și se prezintă în număr tot mai mare la Centrul de Screening Mamar. Sper ca în perioada următoare tot mai multe femei, din județul nostru, care se încadrează în categoria de vârstă 45-65 de ani, să vină la Centrul de Screening Mamar pentru examinare. Datorită acestui aparat, cancerul poate fi depistat în fază incipientă iar șansele de vindecare sunt mult mai mari. Mulțumesc pe această cale Consiliului Județean Arad, Universității de Vest «Vasile Goldiș» din Arad și Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Arad, instituții care au implementat acest proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră”, susține Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Arădencele din grupul țintă sunt astfel așteptate să apeleze la serviciile oferite de Centru. „Consiliul Județean Arad împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și cu Universi­tatea de Vest «Vasile Goldiș» și-au unit forțele și au pus la dispoziție toată infrastructura necesară pentru ca arădencele să beneficieze de mamografii gratuite. Rolul nostru este de a promova acest program de screening mamar în rândul arădencelor, dar decizia personală, a fiecărei femei sănătoase în parte, este cea mai valoroasă pentru a face o mamografie de control. Șansa de a depista la timp leziuni de sân care se pot trata, trebuie să motiveze decizia de a beneficia de serviciile acestui Centru de Screening Mamar arădean”, afirmă medicul Corina Crișan, care este și consilier județean.
În încheiere trebuie spus că screeningul mamar se face pe baza unui bilet de trimitere simplu, de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Reprezentanții Centrului au ținut să precizeze că programarea se face la numărul de telefon: 0730. 11.02.01, de luni până vineri între orele 08.00 și 17.00. Rezultatul este comunicat în 24 de ore de la efectuarea mamografiei, atât pacientei, cât și medicului de familie.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.