Oamenii de ştiinţă ar fi făcut accidental un progres major în găsirea unui tratament pentru cancer, prin descoperirea că malaria – una dintre bolile devastatoare din Africa – ar putea conţine o proteină care ar fi o armă eficientă de luptă împotriva cancerului, scrie Independent.

Cercetătorii danezi căutau de ani de zile o modalitate să protejeze de malarie femeile însărcinate, care poate cauza probleme imense din moment ce boala atacă placenta. Dar în acelaşi timp au găsit că proteinele de malarie pot ataca şi cancerul, ceea ce duce lumea cu un pas mai aproape de găsirea unui tratament.

Cercetătorii au combinat o proteină pe care vaccinul împotriva malariei o foloseşte să ”sape” în celule, care combinată cu o toxină poate să intre în celulele canceroase şi să le ucidă. Ei au mai descoperit că în ambele cazuri, proteinele de malarie se ataşează de acelaşi carbohidrat, care ajută placenta să crească rapid. Totuşi, aceeaşi funcţie este aplicată şi la tumori – iar parazitul de malarie se ataşează de celulele canceroase în acelaşi fel, ceea ce înseamnă că le poate ucide.

”De decenii oamenii de ştiinţă caută asemănări între creşterea placentei şi tumori. Placenta este un organ, care în câteva luni creşte de la numai câteva celule la aproximativ un kilogram şi furnizează embrionului oxigen şi un mediu propice să se dezvolte într-un mediu relativ străin. Tumorile funcţionează în aproximativ acelaşi fel şi cresc agresiv într-un mediu străin”, a declarat Ali Salanti de la Universitatea din Copenhaga.

Procesul a fost deja testat în celule şi pe şoareci cu cancer. Cercetătorii speră să poată începe testele pe oameni în următorii patru ani.

Cea mai mare întrebare este dacă procesul va funcţiona în corpul uman şi dacă oamenii pot tolera doza necesară fără efecte secundare. Totuşi, cercetătorii sunt optimişti, pentru că proteina pare să se ataşeze de un carbohidrat care la oameni este găsit doar în placentă şi în celulele canceroase.

Sursa: zf.ro

Recomandările redacției