Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au publicat miercuri în revista Nature un studiu privind o tehnică inovatoare pentru a analiza dezvoltarea placentei umane prin culturi de laborator, ceea ce va permite extinderea cunoştinţelor cu privire la anomaliile ce intervin în timpul sarcinii, relatează EFE.

Procesul constă în crearea de „organoide”, modele miniaturizate ale unui organ dezvoltat în laborator, care vor permite să se cunoască mai bine dezvoltarea unei placente în perioada gestaţiei.

Astfel se vor putea studia anomaliile care intervin în acest proces, precum preeclampsia (o tulburare a sarcinii caracterizată prin presiune mare a sângelui), determinată de o dezvoltare anormală a fetusului în interiorul placentei în primul trimestru de sarcină.

Până acum cunoaşterea placentei umane era limitată, având în vedere lipsa de modele funcţionale create în laborator cu care se putea experimenta, astfel încât dezvoltarea de organoide va permite extinderea cercetătorilor în acest domeniu.

Cercetătorii, în frunte cu profesoara de la Universitatea Cambridge, Ashley Moffett, au dezvoltat culturi organoide, create pe bază de celule trofoblastice extrase din placentă în primul trimestre, timp de şase sau nouă săptămâni de gestaţie.

Culturile au crescut rapid şi s-au dezvoltat structuri organoide tridimensionale în primele 15 zile, inclusiv trei culturi selectate la întâmplare care au crescut în mod sănătos timp de un an.

Aceste organoide vor permite totodată studierea modificărilor fiziologice, metabolice şi hormonale care intervin în timpul sarcinii.

SURSA: AGERPRES

(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu)

 

Recomandările redacției