La trei decenii de la Revoluția Română, arădenii – locuitorii primului oraș care a răspuns chemării Timișoarei și ai celui de al doilea oraș ridicat împotriva comunismului – și-au cinstit pios eroii. Drumul manifestanților care s-au strâns în piața Revoluției acum 30 de ani, pentru a lupta pentru descătușarea de dictatură a fost refăcut în mod simbolic și inedit, printr-o procesiune la care au participat 1.104 oameni: autorități, familii, tineri și copii. Numărul este cel al tuturor eroilor răpuși în Decembrie 1989. Înaintea acestei procesiuni, la Palatul Administrativ a avut loc o întrunire comună, în cadrul căruia au fost oferite medalii revoluționarilor, urmașilor acestora, asociațiilor de revoluționari și autorităților locale.

Așadar, de la ora 15.30, în sala „Regele Ferdinand“ din Palatul Administrativ a avut loc ședința comună a Consiliului Local Municipal și a Consiliului Județean, în cadrul căreia s-au acordat medalii și diplome comemorative, urmașilor celor decedați în timpul evenimentelor din decembrie 1989, la Arad, asociațiilor de revoluționari și celor mai sus amintiți. Preşedintele Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Revoluţia din Decembrie (ARUD) Doina Nan, liderul revoluției arădene, Valentin Voicilă, revoluționarul Iosif Attila Duka, reprezentantul Fundației Revoluției din Decembrie 1989 Arad au fost printre invitați. Aceștia au luat cuvântul, împărtășindu-le celor prezenți gândurile lor, regretele din urma pierderilor, dar și speranțe pentru un viitor mai bun.

Urmași ai revoluționarilor au primit cu emoție medaliile, aceste momente de omagiere a martirilor aducându-le puțină mângâiere.

Începând de la ora 17.00, pe traseul Muzeul de Artă (n.a intrarea din strada Horia) – Palatul Administrativ s-a mers într-o procesiune în care au fost angrenați 1.104 de arădeni, cu făclii aprinse, pentru fiecare erou al Revoluției din decembrie 1989. Apoi, de la ora 17.15, la Monumentul Eroilor din Piața Revoluției s-a desfășurat un ceremonial de rememorare a evenimentelor care au avut loc în urmă cu 30 de ani în centrul Aradului, iar IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului a oficiat o slujbă de pomenire. Sutele de arădeni au pus lumânările aprinse la Monumentul Eroilor din piața Revoluției, monument construit de revoluționarii arădeni.  

De la ora 18.00, în fața Palatului Administrativ, cei prezenți au putut urmări  un program artistic, în cadrul s-au interpretat melodiile care s-au cântat în Piața Universității din București – melodii de acum trei decenii.  Tot în fața Palatului Administrativ a fost montat un ecran pe care a rulat un film realizat la Arad, în decembrie 1989, dar și fotografii realizate în acea perioadă.  De asemenea, în holul Palatului Administrativ a fost organizată o expoziție de fotografii realizate la Arad, atât în perioada 20 – 24 decembrie.

 

   

rbt

  

rbt

rbt

rbt

 

rbt

 

Recomandările redacției