Ședința de ieri a CLM-ului a cuprins o lungă listă de 36 de puncte, ședință la care noi am fost prezenți. Punctele cele mai dezbătute au fost legate de CET, bineînțeles.
Consilierul independent, Marin Lupaș, a adus în discuție situația precară în care se află CET-ul din Arad. Discuția a început de la punctul numărul 27, care prevede aprobarea de principiu a prețului pentru producerea energiei termice (exclusiv prețul energiei termice produsă în cogenerare) și a tarifelor pentru activitățile de transport și distribuție a energiei termice. După cum v-am mai relatat la începutul acestei săptămâni, se menține prețul de facturare a energiei termice pentru populație, la valoarea de 273,85 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar restul de 184,94 lei/Gcal (inclusiv TVA) va fi sub­venționat, prețul întreg fiind de 458,79 lei/Gcal (inclusiv TVA).
Poate nu atât proiectul acesta, cât situația încălzirii arădenilor a fost de interes pentru consilierul Lupaș, căci discuțiile despre CET au continuat pe durata a câtorva alte puncte. Întrebările lui, după mai multe împliticiri, au fost- Care este situația CET-ului arădean? Cine va furniza încălzire pentru arădeni pe durata iernii, având în vedere că CET-ul este aproape în faliment?
Fără prea multe explicații
Dacă consilierul Lupaș considera situația actuală a CET-ului o situație critică, consilierul Bulbuc, președintele de ședință, a fost de altă părere. Acesta din urmă nu a considerat că trebuie să revizuiască informațiile deja știute de toți consilierii, lucru ce l-a întărâtat pe consilierul independent și mai tare.
Un răspuns clar nu a fost dat nici de Primarul Municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă, care a a spus că „avem încredere în domnul ministru, care va veni cu banii”, afirmație ce a fost mai mult decât ironică.
Este sau nu este situație critică la CET?
Nu știm. Viceprimarul Bibarț a ținut să dea un răspuns mai clar consilierului Lupaș, spunând că CET-ul mic este furnizorul nostru. CET-ul mare prelucrează și CET-ul mic distribuie. Acum rămâne de văzut dacă vom rămâne fără căldură în toiul iernii sau nu și poate că atunci situația va deveni critică. Deci, întrebările lui Lupaș au rămas fără răspuns, lucru destul de îngrijorător pentru arădeni, căci iarna nu va sta după nimeni.
Ei și la ce atâtea discuții, dacă nu se decide nimic. Cu toate că s-a vorbit despre proiecte, toate care erau pe listă au fost aprobate în unanimitate.
Fără bani de la Minister pentru Monument
Un alt subiect dezbătut în ședin­ța de ieri, cu toate că nu a fost pe lista de proiecte, a fost legat de Monumentul Marii Uniri de la Arad, monument care nu se mai vede făcut. Cu mai puțin de două luni până la 1 decembrie, Ministerul Culturii nu are bani de această lucrare pentru Capitala politică a Marii Uniri, Aradul.
Teoretic, dar și practic, acest monument aparține Ministerului Culturii, dar din moment ce aceștia nu au bani pentru acesta, proiectul nu se poate realiza. Conform spuselor primarului, ministrul George Ivașcu a găsit un sponsor, care ar acoperi costurile fundației monumentului, dar nu toată lucrarea. Rămâne de văzut dacă această lucrare se va mai realiza, și mai ales dacă se va realiza până la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, cert e că muncipalitatea noastră vrea să realizeze, la rândul său, un monument dedicat Marii Uniri.

Recomandările redacției