Recent m-am întâlnit cu Doru Orban pe stradă. Pentru cei care nu îl cunosc este vorba despre managerul Filarmonicii de Stat din Arad, cel care a reuşit, într-o mare măsură, să aducă ambientul de linişte, mult dorit, în instituţia care a fost condusă până nu demult, într-un mod criminal, de personajul de proastă amintire Văcean Corneliu Alin. Orban, împăciuitor de felul său, deci om al păcii, dar din fericire nu pocăit, m-a surprins prin faptul că mă mitralia, norocul meu că doar din gesturi. L-am întrebat şocat ce l-a apucat de şi-a schimbat atât de brusc felul paşnic de a fi şi a trecut la armele din dotare. Mi-a răspuns, arătându-mi obrazul ruşinii, că nu am scris nici măcar un cuvânt despre concertul care a avut loc în Cetatea Aradului deşi am participat la acesta, iar succesul Filarmonicii conduse acum de el a fost unul răsunător, unanim apreciat. I-am răspuns că tocmai acesta este motivul pentru care nu mai avea nici un rost să scriu ceva, succesul a fost unul fantastic, iar scrisul meu era unul insignifiant, cu atât mai mult cu cât evenimentul se desfăşurase deja. Mi-a replicat că totuşi unele ecouri nu ar strica să apară.

Am să-i fac pe plac lui Doru Orban din trei motive: primul este acela că evenimentele organizate în Cetatea militară a Aradului, aparţinând Filarmonicii şi gândite de Doru Orban, anul trecut opera Tosca, iar acum concertul rock-simfonic, au reprezentat adevărate succese, publicul arădean fiind prezent într-un număr masiv, de peste cinci mii de spectatori; în al doilea rând m-a emoţionat grija lui Orban pentru filarmonica sa. Cu părul său alb, îmbrăcat modest şi cu nelipsita-i servietă sub braţ, uşor gârbovit şi uscăţiv, Orban îţi lasă impresia că nu are mai mare bucurie decât să citească în ziare ceva scris de bine despre filarmonică; în al treilea rând m-am decis să mă aplec asupra acestui laudatio al evenimentelor Filarmonicii deoarece în momentul în care am avut impresia că Doru Orban greşeşte, asta s-a întâmplat în timpul mandatului lui Văcean când Orban ocupa funcţia secundă în Filarmonică, nu am ezitat să îl atac, extrem de dur, pe cel care ocupă acum scaunul de director. Tocmai de aceea, dacă atunci nu am evitat să îl critic nu voi ezita nici acum să nu apreciez momentele frumoase şi reuşite pe care le face din funcţia de director al Filarmonicii de Stat din Arad.

Iar unul dintre acestea este tocmai transformarea Cetăţii Aradului, un loc cu foarte mare potenţial, dar în pragul paraginii, într-o sală uriaşă de concerte în aer liber, cadru perfect pentru armoniile Corului academic şi Orchestrei simfonice arădene. Ultimul spectacol desfăşurat aici, în seara de joi, 22 iunie 2017, concertul POP & ROCK SIMFONIC în Cetatea Aradului, este rezultatul continuării parteneriatului dintre Filarmonica de Stat Arad şi Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de Batalionul 191 I “Colonel Radu Golescu” şi Cercul Militar Arad. Evenimentul a fost dedicat Zilei Regimentului 2 Linie şi Batalionului 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu“.

Prin astfel de evenimente muzicale Aradul are şansa de a ieşi din anonimat şi de a se alătura marilor centre culturale ale Europei, unde asemenea spectacole sunt la ordinea zilei şi sunt frecventate de mii de spectatori. Desigur, Aradul are mult de muncit până să ajungă la un asemenea nivel, în care sala Filarmonicii de Stat să fie umplută până la refuz de spectatori care să simtă foamea unei armonii de Bach, însă paşi mici se fac în acest sens şi consider că drumul este unul destul de bun.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției